Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ømme bryster

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 46 som de siste tre månedene har hatt veldig ømme bryter. Det virker som det er hormonelt, men jeg er bekymret for at det kan være noe mer alvorlig som forårsaker dette. Jeg får ømme bryster nesten med en gang jeg er ferdig med mensen og har da ømme bryster mer eller mindre kontinuerlig mellom mensen. Har hatt strekere eggløsningssmerter de siste årene, men regner med at dette er normalt ifht alder. Mensen er normal (verken mer eller mindre) og relativt regelmessig. Ellers i god form og trener mye. Kan ellers nevnet at jeg ikke har noe spesielt vond i magen, men føler at avføringen kanskje har endret seg i det siste . Har hatt litt isjas, men det skriver seg fra en skeiv rygg og dårlig arbeidsstilling (tror jeg). Ellers er jeg i fin form, trener nesten hver dag og føler meg bra. Spørsmålet er vel om dette kan være noe hormonendringer ifbm økende alder og er det noe "naturlige" hormoner man kan ta for å redusere plagene? Eller bør jeg oppsøke lege min? Mvh S

Kvinne 46
Svar

Du er plaget med ømme bryster (altså på begge sider), og det har en viss relasjon til menstruasjonssyklus. Det er tilsynelatende kun i menstruasjonsperioden du ikke har symptomer. Det er ikke tegn på kreft, det kan jeg fastslå med en gang.

 I dagene før og i starten av menstruasjonen er østrogennivået på det laveste, og det kan tyde på at det er øking i østrogenproduksjonen som trigger symptomet. Det er ikke uvanlig at østrogennivået kan være sterkt forhøyet i årene før overgangsalderen, og det kan forklare at det bare er i de siste tre måneder at du har merket ømheten. Noen ganger kan det være cyster i brystene som påvirkes av hormonsvingningene, så kanskje det kan være lurt å få en undersøkelse hos fastlegen og evt. henvisning til mammografi?  

Du spør om ‘naturlige hormoner’ til behandling. Ulike naturprodukter har vært utprøvd. Jeg har sett at kamille er forsøkt som behandling med en viss virkning, og det er jo verdt å prøve. Skade kan det i all fall ikke. Jeg kjenner bare til kamille som te, men hør i helsekostbutikk hva som finnes av tilbud. Andre muligheter er Vitamin E ( 1 200 enheter per dag) og  nattlysolje (3 000 mg daglig).Voltaren gel kan forsøkes.  

Så er det andre legemidler som kan være aktuelt som tamoxifen (brukes ellers ved brystkreft) og parlodel (brukes for å stoppe melkesekresjon). Det er på resept. For en del år siden var på markedet et legemiddel (danazol) som kunne avhjelpe slike symptomer, men det er ikke lenger tilgjengelig i Norge.  Flott at du trener. Det er også beskrevet som et behandlingsforslag. 

Du nærmer deg overgangsalderen, og da løser problemet seg selv, vil jeg sterkt anta. 

Vennlig hilsen Mette