Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ømme bryster tre år etter overgangsalder, hva kan være årsaken?

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame på 55 år . I de siste 14 dager har jeg hatt vondt i begge brystene mine . De føles ømme og tunge , mest ømme på sidene og undersiden . De er like ømme begge brystene . Kan nevne jeg kom i overgangsalderen da jeg var 52 år. Går til mammografi annen hvert år . Har ingen kuler , ikke feber . Har vært hos lege , uten at jeg ble noe klokere . Fikk beskjed om å gå tre uker til . Så til mammografi om det ikke ble bedere , starte der . Så jeg spør , hva kommer dette av ? Er ellers frisk .

Kvinne 55
Svar

  

Det er tre år siden du hadde siste menstruasjon og du bruker ingen medisiner, men har nå fått tunge og ømme bryster. Du har ikke hatt feber, ingen kuler å kjenne. 

Forandringene tyder mest av alt på at brystene har vært hormonpåvirket. I det første året etter siste menstruasjon kan det komme østrogenproduksjon uten blødning, men tre år etter siste menstruasjon er det ikke vanlig.

Du bruker ingen medisiner, heller ikke naturpodukter? Noen naturmedisiner for klimakterieplager kan inneholde planteøstrogener som kan stimulere brystet.

Så må vi tenke på om du kan ha fått en sjelden type svulst på eggstokken som kan produsere østrogen (granulosacelletumor). I første omgang kan din lege ta en blodprøve for å bestemme østradiol, FSH, LH og prolaktin (det siste er et hypofysehormon som også kan påvirke brystet, her vil man ofte kunne presse litt melk ut av brystet) og henvise deg videre til gynekolog som kan utføre ultralyd av eggstokkene. Du bør ikke vente for lenge med å gå til fastlegen og evt. bli henvist, spesielt ikke hvis østrogen er forhøyet.

Jeg kan ikke se at det har noen hensikt å utføre mammografi, i og med at forandringene er på begge sider som tyder på at brystene er hormonstimulert.

Jeg håper at det snart kan bli avklart.

Vennlig hilsen Mette