Om lokal østrogenbehandling i skjeden

Spørsmål

Hei Jeg har problem i underlivet slik at det klør og svir når jeg går på do. Jeg har vært hos legen og hun skrev vagifem, jeg har brukt bare engang i går. Men i pakningen står at det kan føre til bryst kreft. I tillegg kan jeg bruke den under menstrasjon. Og kan jeg ha sex med mannen min?? Kan det bli farlig å stoppe medisin hvis jeg følger bra?? Og kan føre til bryst kreft og går opp i vekt eller ikke??

Kvinne 42
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Fester meg med at du innleder med at du kjenner svie og kløe i underlivet. Du skriver ikke noe om eventuell undersøkelse, men rent prinsipielt så må det en gynekologisk undersøkelse til for å utelukke de vanlige årsakene til svie og kløe og de er jo endel. For det første må man utelukke noe som kan være seksuelt overført, så som chlamydia eller andre bakterier som kan fremkalle det som heter urethritt og som er en betennelse i livmorhals og urinrør. Herpes simplex type 1 og 2 hører også hjemme i denne gruppen. Dernest har vi soppinfeksjon som kommer med røde slimhinner, hvitlige belegninger på slimhinnene og kraftig svie og kløe. 


Blærekatarr er jo meget alminnelig, til undersøkelsen da hører morgenurinprøve som sendes til nærmeste mikrobiologiske laboratorium. Bakteriell vaginose er også en tilstand som må utelukkes, og det gjøres da også ved undersøkelse nedentil, selv om den nok ikke medfører så mye svie og kløe, men derimot tynn utflod som kan ha en kraftig lukt. 


Så til vagifem. Det inneholder hormonet østrogen i lav dose og forskrives mest til kvinner etter klimakteriet har innsatt. Det skal virke som substitutt for det slimhinnene går igjennom når østrogenet faller bort, som det jo gjør i menopausen. Det er ikke på noen måte fare for kreft eller andre alvorlige bivirkninger når det styres av ansvarlig lege og brukes etter retningslinjer som vedkommende lege har gitt. Husk dette dreier seg ikke om piller som skal tas, dette er et lokalt virkende hormon og kommer ikke i særlig grad ut i blodbanen. Vanligvis får man heller ingen vektøkning av vagifem. Det er ikke farlig å stoppe å bruke medikamentet. Og du kan ha sex med din mann som før. God bedring og lykke til !