Øke østrogendosen?

Spørsmål

Hei Jeg er en kvinne på 51 år. Ingen barn. Frisk, men dessverre overvektig. Trener forholdsvis mye. Pga. plagsomme hetetokter startet jeg etter råd fra gynekolog i november i fjor med hormonplaster i kombinasjon med progesteron. (Estradot 100 som skiftes to ganger pr. uke. Utrogest 100 tabletter, 2 stk. pr. dag 14 dager pr. måned.) Gynekologen opplyste for øvrig om at jeg nok ikke var ferdig med å menstruere ennå. I løpet av få uker var jeg tilnærmet kvitt hetetoktene. I det siste har dessverre problemet dukket opp igjen. Hetetoktene er verken så voldsomme eller så hyppige som de var, men nok til at det plager meg. Kan det være aktuelt å øke østrogendosen i en periode? Jeg skal snart på en lang utenlandsreise, og tror ikke jeg får time hos gynekologen før jeg drar. En annen ting: I perioden hvor jeg ikke tar utrogest har jeg noen ganger hatt en middels/liten blødning, ett par ganger ingen blødning og én gang svært kraftig og smertefull blødning. Kan jeg ta utrogest sammenhengende i ca. 6 uker i forbindelse med utenlandsoppholdet og på den måten unngå blødning? Da jeg forrige gang fikk kraftig og smertefull blødning skulle jeg samme dag fly ca. 12 timer – håper å kunne unngå noe likende.

Kvinne 51

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Det er en bra behandling som du har fått, kombinasjon av plaster og naturlig progesteron. Estradot 100 mikrogram er i seg selv en ganske stor dose, så jeg ville være noe betenkelig ved å øke dosen. En forklaring kan være at du i starten selv produserte noe østrogen, men at den produksjonen nå er borte. Det er et begrep som betegnes ‘tachyphylaxi’ hvor det skal større og større dose for å oppnå effekt. Da kan være nødt til å stoppe behandlingen noen uker. Det er vanlig at det skal komme blødning noen dager etter siste Utrogest-inntak. Du kan gjerne vente både 1 og 2 måneder med å ta Utrogest, og du kan ta Utrogest i flere uker for å unngå blødning.

Stor dose østrogen, overvekt og lang flyreise er ikke en heldig kombinasjon med hensyn til blodpropp. Du bør tenke på forholdsregler for å forebygge blodpropp som kompresjonsstrømper, hyppig bevegelse, rikelig drikke (men ikke alkohol !) under flyturen.

Jeg anbefaler deg altså å se det an, før du øker dosen.

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om GYNEKOLOGI?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Mette Haase Moen GYNEKOLOGI
Pris fra 259,-