Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Øke østrogendosen?

Spørsmål

Hei Jeg er en kvinne på 51 år. Ingen barn. Frisk, men dessverre overvektig. Trener forholdsvis mye. Pga. plagsomme hetetokter startet jeg etter råd fra gynekolog i november i fjor med hormonplaster i kombinasjon med progesteron. (Estradot 100 som skiftes to ganger pr. uke. Utrogest 100 tabletter, 2 stk. pr. dag 14 dager pr. måned.) Gynekologen opplyste for øvrig om at jeg nok ikke var ferdig med å menstruere ennå. I løpet av få uker var jeg tilnærmet kvitt hetetoktene. I det siste har dessverre problemet dukket opp igjen. Hetetoktene er verken så voldsomme eller så hyppige som de var, men nok til at det plager meg. Kan det være aktuelt å øke østrogendosen i en periode? Jeg skal snart på en lang utenlandsreise, og tror ikke jeg får time hos gynekologen før jeg drar. En annen ting: I perioden hvor jeg ikke tar utrogest har jeg noen ganger hatt en middels/liten blødning, ett par ganger ingen blødning og én gang svært kraftig og smertefull blødning. Kan jeg ta utrogest sammenhengende i ca. 6 uker i forbindelse med utenlandsoppholdet og på den måten unngå blødning? Da jeg forrige gang fikk kraftig og smertefull blødning skulle jeg samme dag fly ca. 12 timer – håper å kunne unngå noe likende.

Kvinne 51
Svar

  

Det er en bra behandling som du har fått, kombinasjon av plaster og naturlig progesteron. Estradot 100 mikrogram er i seg selv en ganske stor dose, så jeg ville være noe betenkelig ved å øke dosen. En forklaring kan være at du i starten selv produserte noe østrogen, men at den produksjonen nå er borte. Det er et begrep som betegnes ‘tachyphylaxi’ hvor det skal større og større dose for å oppnå effekt. Da kan være nødt til å stoppe behandlingen noen uker. Det er vanlig at det skal komme blødning noen dager etter siste Utrogest-inntak. Du kan gjerne vente både 1 og 2 måneder med å ta Utrogest, og du kan ta Utrogest i flere uker for å unngå blødning.

Stor dose østrogen, overvekt og lang flyreise er ikke en heldig kombinasjon med hensyn til blodpropp. Du bør tenke på forholdsregler for å forebygge blodpropp som kompresjonsstrømper, hyppig bevegelse, rikelig drikke (men ikke alkohol !) under flyturen.

Jeg anbefaler deg altså å se det an, før du øker dosen.

Vennlig hilsen Mette