Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Øke dosen av østrogen ved økende plager

Spørsmål

Progynova 2 mg , kan/bør jeg øke dosen? Jeg er en kvinne på 49 år som i ca 1 år fått god hjelp mot overgangsplager av Progynova 2 mg. ( hormonspiral ble satt inn for noen år siden) De siste månedene har jeg dessverre opplevd kraftig hormonell migrene, angst, svettetokter og verkende ledd ca 2 ganger "fast" hver måned. Det kan virke som det sammenfaller med eggløsning og menstruasjon, uten at jeg vet om jeg har dette lengre...( grunnet hormonspiralen) så dette er altså bare spekulasjoner... Er det noe jeg kan gjøre for å unngå alle disse "faste" svært dårlige dagene? Kan dosen økes? Kan jeg ta sterkere dose kun tidvis? Er det noe poeng i å skifte ut hormonspiralen? Til info var jeg svært plaget av hormonell migrene tidligere i livet, og da like før og under menstruasjon. Før jeg fikk Progynova, ble Trisekvens forsøkt, med fast migrene som resultat ( på de røde/hvite tablettene om jeg ikke husker feil) Men Progynova har hjulpet meg god, til nå. Blir uendelig takknemlig om du har noen tips som kan hjelpe

Kvinne 49
Svar

  

Progynova inneholder østradiol som er et godt hjelpemiddel mot hetetokter og andre plager i overgangsalderen. Du har nå fått økende plager og lurer på om dosen kan økes? Du har hormonspiral og kan derfor ikke følge din syklus. Ingen menstruasjon heller? Økende plager tross østrogentilskudd kan bety at din egenproduksjon fra eggstokkene er redusert eller helt opphørt. Da vil du selvsagt ikke lenger ha eggløsning. Litt rart at du har hatt migreneanfall både ved eggløsning og ved menstruasjon. Ved eggløsning er østrogennivået på det høyeste, ved menstruasjon på det laveste.

Til dine spørsmål:

· Er det noe jeg kan gjøre for å unngå alle disse "faste" svært dårlige dagene? Svar: Hvis dine eggstokker ikke lenger produserer østrogen, så er det ikke ‘faste dager’.

· Kan dosen økes? Svar: du kan gjerne øke dosen, for eksempel  til 2 mg den ene dagen og 3 mg den andre dagen, evt til 4 mg daglig

· Kan jeg ta sterkere dose kun tidvis? Svar: du kan gjerne eksperimentere, men jeg anbefaler ikke mer enn 4 mg daglig. 

· Er det noe poeng i å skifte ut hormonspiralen? Svar: nei, den kan sitte i 7 år. Den har ikke effekt på dine plager, er kun for å beskytte livmorslimhinnen mot uheldig påvirkning av østrogen.

Vennlig hilsen Mette