Menstruasjonssmerter uten blødning

Spørsmål

Hei. Jeg er 1964 modell. Jeg har ikke hatt mensen på ca. 1 år, bortsett fra LITT blødinger for 2 mndr. siden. Nå i de siste dagene har jeg hatt "menssmerter". Jeg kjenner at det liksom renner inni meg, men det kommer ingenting. Smertene er som "dunk dunk", og det er ikke en jevn smerte. Har ikke noe spes. utflod heller... Regner jo med at det er overgangsalderen, for før mensen sluttet helt, så var den veldig uregelmessig i 1 års tid. Har hetetokter også, men det hjelper LITT med Femarelle.

Dette er ubehagelig, og jeg er redd det er noe alvorlig. Har et problem med den ene hofta og får ikke beinet opp på stativet, så jeg får ikke tatt gynologisk undersøkelse. Har ikke tatt det siden sønnen min ble født for 13 år siden.
Har to barn på 17 og 13 år + har tatt 2 aborter, desverre.
Jeg er en god del overvektig, men går turer 2-5 ganger i uka en times tid.
Det er ikke kreft i familien, men jeg er veldig redd innerst inne, og prøver å skyve det fra meg. Er det andre måter å sjekke seg på enn en G.U.? Har prolaps i ryggen også, så er usikker på om "messmertene" går bakover i ryggen, eller om det er ryggen som er vond. Brystene kan også være litt ømme nå og da, men har ikke sjekket dem heller, fordi jeg har jo sånn legeskrekk nå.

På forhånd takk for svar.

Relevante sykdommer/medisiner: Bruker: Femarelle (en naturlig overgangsalder og Citalopram (depresjon)

Kvinne, 46 år

Svar

Hei! Du har typiske plager, som mange har i overgangsalderen. Selv om du ikke har blødninger, kan smertene likevel komme av sammentrekninger i livmoren. De kan også skyldes andre forhold, som f. eks,. eggstokkcyster. Ryggsmerten, pga prolaps, kan også stråle frem i underlivet. Du bør få undersøkelser, legeskrekken til tross. Om denne angsten kunne du kanskje snakke med fastlegen om, eller med en sykepleier? Med CT eller MR vil forholdene i bl. a. underlivet kunne klarlegges. Blir det etterpå anbefalt gynekologisk undersøkelse, vil dette kunne skje i narkose på gynekologisk avdeling. Da kunne også brystene bli undersøkt, eventuelt med etterfølgende mammografi.