Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mange plager som tretthet, dårlig søvn, ingen sexlyst. Hormonell årsak?

Spørsmål

Jeg er 47 år, BMI på 26. har 3 store barn. Tatt blodprøver mtp overgangsalder grunnet søvnproblemer. Jeg har i tillegg null sexlyst og er sliten- kjenner ikke helt igjen meg selv lengere. Jeg har det ikke godt og ekteskapet trenger nok en person med litt mer lyst på intimitet enn det jeg bidrar med nå. Jeg har lagt på meg i det siste og har symptomene på østrogendominans og har kraftig pms, mer enn vanlig. Trenger jeg mer testosteron ? Progesteron ? Jeg tok prøvene dag 2 av syklus. Bør jeg ta fler? Av medisiner bruker jeg Ozempic kun for vektnedgang. Har hatt stor vektnedgang -25 kg på et år. Litt for raskt kanskje men gjorde ingen endringer i kosthold, bare hadde ikke lyst på mat. Sluttet med Ozempic og la på meg 5 kg så langt. Begynt på medisinen igjen. Jeg mistet mye hår for 5 måneder siden så var nok dårlig på å ta proteiner. Jeg har hatt høye leververdier før, enten grunnet vekt eller litt for mye paracetamol(konstant hodepine i flere år) men de er fine nå. Har tatt MR av lever og har «slanke galleganger». Har kløe inni venstre hånd som jeg har hatt i ti år. Skjønte det når leververdier var høye men hvorfor fortsatt? Mye tyder på at jeg har overfølsomhet for histamin. Har fortsatt LPR-symptomer og vært hos spesialist for dette. De forverres etter eggløsningen. Hadde h.pylori infeksjon og etter trippelkur nr 2 forsvant den og mine LPR-symptomer ble nesten borte. Jeg tar dymista jevnlig pga postnasalt drypp. Har hjulpet mye og er blitt nesepuster igjen og kan ikke huske sist jeg var forkjølt eller hadde halsebetennelse som før var ofte. Har flyttet og byttet lege og han er ung og virker ikke særlig kunnskapsrik. Jeg må gjøre research selv. Har skjønt at mye av plagene mine også kan relateres til hormoner. Har alltid vært sensitiv til hormonenringer og p-pillen YAZ var det eneste jeg tålte. Går ikke på noe nå. Hvorfor er jeg så slapp? Hvorfor sover jeg dårlig ? Jeg har et enormt tankekjør som nok også er grunn. Hvorfor klør det ennå inni hånd ?

Kvinne 47
Svar

  

Du skriver ikke om du har regelmessige menstruasjoner, det er viktig å vite for å avgjøre om du er ved å komme i overgangsalderen. Hvis menstruasjonen har vært mer enn en uke forsinket, så vil det per definisjon bety at du er i tidlig fase av klimakteriet.

Blodprøver sier ikke så mye, de kan endre seg fra måned til måned. Du har normal FSH og LH, det tyder ikke på overgangsalder. Østrogennivået er høyt som man kan se i overgangsalderen, men det svinger fra uke til uke, så det legger man ikke stor vekt på. Søvnproblemer kan ses ved østrogenmangel, men det har du ikke. Begrepet ‘østrogendominans’ kan ha betydning hvis det ikke er eggløsning, da kan det komme store og uregelmessige blødninger på grunn av manglende progesteron. 

Progesteron dannes stort sett bare i to uker etter eggløsning og frem til menstruasjonen starter. Progesteronverdien vil være lav på dag 2 i syklus og frem til dag 14-15, så stiger den. Hvis du vil sjekke progesteronnivået, må målingen skje en uke før ventet menstruasjon. Progesteron er viktig for en regelmessig menstruasjonssyklus, og det anses ansvarlig for de premenstruelle plager, PMS. Ellers har progesteron ingen spesiell funksjon

Det er hos kvinner før overgangsalder ikke funnet sammenheng mellom testosteronnivået og sexlyst. Det er som regel andre årsaker til manglende lyst som tretthet, mye jobbing, søvnproblemer og generelt dårlig form. Kankje det store vekttapet kan spille en rolle?

Du beskriver slapphet og hårtap. Du bør få sjekket stoffskiftet (måling av TSH og fritt T-4).

At du har kløe i hånden, har jeg ingen forklaring på, men jeg ser at kløe er en bivirkning av Ozempic. Rart at det bare er i den ene hånden.

Jeg har ingen erfaring med LPR, men en del tilstander forverres i perioden før menstruasjon, og en del kvinner opplever forverring av PMS i årene før menopausen (siste menstruasjon). 

Med hensyn til manglende sexlyst, så kan du høre med din fastlege og evt. få henvisning til sexolog eller gynekolog.


Du har mange symptomer, og de har ikke nødvendigvis en felles årsak som hormonforandringer.


Vennlig hilsen Mette