Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kort syklus

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne på 29 år som trenger litt hjelp. Jeg har en menstruasjonsapp på telefonen, med den klarer jeg å holde god oversikt over syklusene mine. Siste menstruasjon kom veldig tidlig, så jeg måtte inn å se på appen. Der sto det 23 dager siden sist syklus. Til vanlig varierer det mellom 25-29 dager. Menstruasjonen varer i 9 dager, og jeg har en kobberspiral. Så det er ingen hormoner tilført i kroppen min. Så til mitt spørsmål, er dette normalt? Det skal nevnes at min mor og mormor kom i overgangsalderen i en alder av 36 og 41 år. Jeg blir 30 år nå i desember. Hilsen meg

Kvinne 29
Svar

  

En normal menstruasjonssyklus er 25-35 dager (noen sier 21-35 dager). Man regner fra første til første blødningsdag med ordentli blødning, ikke bare spotting som med kobberspiral ofte kommer før den egentlige menstruasjon. Man kan ikke tolke så veldig mye om en enkelt uregelmessig menstruasjon, men en forkortelse av syklus kan være første tegn på at overgangsalderen er på vei. Først kan syklus bli et par dager kortere, så forsinket med en uke og så med en måned eller mer for til slutt å stoppe helt opp ved menopausen (siste menstruasjon). Det er en prosess som kan ta mange år, kanskje 5-10 år? Det er tendens til tidlig menopause i din familie, og det kan gjenta seg. Det er dessverre ikke noe man kan gjøre for å stoppe denne prosessen, men hvis du ikke har barn og ønsker det, så er det ingen tid å spille. 

Nå har det bare skjedd en enkelt gang at menstruasjonen er kommet for tidlig, så du får se hvordan det utvikler seg, men det kan være et varsel.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-