Kan kløe, svie og sårhet i underlivet forklares av østrogenmangel?

Spørsmål

Hei
Jeg er en kvinne på 53 år som plages veldig med kløe, svie og sår skjede. Jeg lurer derfor på om jeg kan ha østrogenmangel på grunn av overgangsalder? Hvis ikke så trenger jeg råd på hva jeg kan gjøre selv for å forbedre situasjonen. Plagene har vedvart i flere måneder, jeg har prøvd "alt" av kremer, stikkpiller osv uten at det har hjulpet. Jeg har også prøvd å behandle meg selv for soppinfeksjon. Jeg har ikke utflod utover det faktum at kremer og stikkpiller gir en litt grøtete utflod og noen ganger blodig utflod. Jeg prøver å unngå å klø, men det er svært vanskelig. Det medfører at jeg klorer opp huden og situasjonen forverres veldig. Innimellom så er det såpass ille at det er ubehagelig å sitte og bruke truse. Jeg har ikke nedsatt sexlyst, hetetokter, svette eller andre tegn på overgangsalder, men menstruasjonen er ikke på dagen lengre, den kommer og går som den ønsker, men det er sjeldent mer enn 3 mnd mellom hver gang. Jeg har ikke jevnlig sex da jeg er singel, men har hatt en fast partner det siste året og ingen andre.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei kvinne 53.

Du forteller om flere måneder med svie, sår skjede og kløe så intens at du klorer opp huden. Du har ikke nedsatt sexlyst, hetetokter og svette, men har endringer i menstruasjonssyklus og disse nevnte plagene fra underlivet – og lurer på om det kan komme av østrogenmangel pga overgangsalder.

Ved lave østrogennivå får man typiske symptomer som blødningsforstyrrelser, hetetokter, evt. psykiske symptomer og symptomer som følge av slimhinneforandringer: Slimhinnene i urinrøret og skjeden blir tynnere og tørrere. Dermed kan det oppstå sårhet, svie og kløe i underlivet. Noen får lettere urinveisinfeksjoner og eventuelt småblødninger eller smerte ved samleie. Når kvinner nærmer seg 50-årsalderen opphører eggløsningene gradvis, eggstokkene slutter å produsere østrogen og nivået av vil FSH stige. Alt mellom 45 og 55 år regnes som vanlig overgangsalder. For de fleste gjelder det at de siste 4-6 blødningene er uregelmessige, før blødningene stanser helt. Sammen med symptomene du beskriver, kan FSH over 12 være et tegn på at du er i begynnende overgangsalder.

Dersom begynnende overgangsalder er årsaken til dine plager, vil behandlingen fortrinnsvis bestå i lokalbehandling med østrogener (krem/vagitorer)- slik som du har gjort. Dette må brukes regelmessig, i en lengere periode. Du skriver at du har prøvd forskjellige kremer og stikkpiller uten at dette har hjulpet, men jeg er sikker på at du med hjelp av legen din vil finne en behandling som kan hjelpe deg. Det finnes reseptbelagte alternativer både i form av lokalbehandling, og som tabletter og plaster med østrogen, eller en kombinasjon av østrogen og progesteron. Disse alternativene skal alltid brukes i samråd med lege, og anbefales som regel bare dersom man har andre plager i tillegg.

Svie, kløe og sår skjede kan altså komme av overgangsalder med tørrere slimhinner. De samme symptomene kan oppstå ved gjentatte antibiotikakurer, hyppig sex eller mangelfull/overdreven intimhygiene. En annen årsak kan være infeksjoner. Høyt blodsukker disponerer for soppinfeksjoner som kan gi kløe, sårhet og rødhet i slimhinnen. Som regel har man da tykkere, hvitlig utflod og opplever bedring etter behandling, men ikke alltid. Noen ganger må behandling av soppinfeksjon gjøres i samarbeid med lege.

Når du forteller om så intens kløe at du klorer opp hud, må det også tenkes på legemiddelreaksjoner. Forxiga (et medikament som senker blodsukkeret) kan gi bivirkninger i hud og slimhinne i form av kløe i vagina og underliv, og det kan disponere for betennelse i skjedens slimhinne (skjedekatarr) med enten sopp eller bakterier. Atorvastatin (kolesterolsenkende legemiddel) kan gi allergiske reaksjoner i form av hudutslett og kløe. Asasantin (blodfortynnende legemiddel) kan noen ganger gi en hypersensitivitetsreaksjon med hudutslett eller elveblest.
Alle legemiddelbivirkninger må sees i sammenheng med oppstart av medikamentet og til hvilken tid symptomene oppstod. Som oftest vil reaksjoner på bruk av legemidler oppstå i kort tid etter oppstart, det vil som regel gi karakteristisk utslett og bivirkningene vil opphøre dersom man slutter bruke legemiddelet.

Siden det er usikkerhet rundt årsaken til plagene dine, lokalbehandling ikke har gitt ønsket effekt og problemene nå har vart såpass lenge, bør du kontakte lege. Bestill en time hos legen din der du forteller om disse plagene. Hos legen vil det bli gjort en inspeksjon av underlivet og prøvetakning fra skjeden. I tillegg kan det tas kontroller av blodprøvene dine, og dere kan ta en gjennomgang av medisinene dine. Det er avgjørende å finne årsaken til plagene for å få riktig behandling.

Håper du fikk svar på det du lurte på. Jeg ønsker deg lykke til og god bedring!

Med vennlig hilsen
Thea Steinert

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-