Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvor lenge varer hetetokter?

Spørsmål

Hei. Har et spørsmål ang overgangsalder. Hadde min siste mens for snart 5 år siden. Er fremdeles veldig plaget av hetetokter , i perioder føles da som huden koker. Nattesvette er mindre plagsom enn i starten men er der fortsatt. Har perioder som er bedre. Er da normalt å ha hetetokter 5 år etter endt mens og isåfall kor lenge. Veit mi mor var plaget men husker ikkje kor lenge. Føler desse heite dagene virker inn på psyke også

Kvinne 59
Svar

Symptomer på overgangsalder omfatter hetetokter, svettebyger, dårlig nattesøvn og iblant svingende humør og tretthet. Med årene tilkommer sårhet og tørrhet i skjeden, øket risiko for benskjørhet og hjertekarsykdom. Vi vet ikke sikkert hva som er årsaken til hetetoktene, men antar at det er ustabilitet i senteret som kontroller kroppstemperaturen, og at det igjen skyldes at østrogenene blir borte.  

I gjennomsnitt tar det 5-7 år før symptomene er borte, men ca. 10% av kvinner har plager resten av livet. Røyking og overvekt kan gi større plager. Nå bruker du en del medisiner, og Norspan og escitalopram har svette som bivirkning. Det kan muligens være medvirkende årsaker.  

Det finnes gammel migrenemiddel, Catapresan, som også kan hjelpe mot hetetokter. Det doseres 1-3 tabletter (25-75 μg) 2 ganger daglig. Det inneholder ikke hormon. Plantemidlet Remifemin kan hjelpe noen.  Venlafaxin har samme effekt som escitalopram, men i tillegg kan det hjelpe mot hetetokter.  Så det er hjelp å få ut over østrogen. 

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-