Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hormonspiral og overgangsalder

Spørsmål

Hei Jeg er en dame på 47 år. Fikk satt inn hormonspiral (for 2 gang) for ca. 2 år siden. Mistet nesten menstruasjon, men har hatt lite men veldig mørk, nesten brun blødning i gang i måneden. De siste 3-4 måneder, har jeg fått mye brun svart utflod/blødninger som er til tider litt klumpete. Jeg kan ikke merke noen vond lukt og det varer i flere uker av gangen. Det kommer ikke noe blod, kun dette brun svarte. Nå har jeg hatt det i 4 uker og det ser ikke ut til å slutte. Hvis jeg bruker magemusklene litt ekstra, virker det som at det kommer litt mer. Usikkert om det har noen sammenheng. Jeg bruker ingen andre medisiner og har heller ingen sykdommer. Det er ingen muligheter for at jeg er gravid, da jeg ikke har eggledere. Jeg tok en celleprøve når jeg satt inn spiralen for 2 år siden, denne var da normal. Jeg har heller ingen tegn på at overgangsalderen har startet. Er det grunn til bekymring? Hva kan dette være? Håper du får muligheter til å svare.

Kvinne 47
Svar

  

Dette er sannsynligvis tegn på at overgangsalderen har startet!

Med hormonspiral blir det vanskelig å følge menstruasjonssyklus som sjelden påvirkes av spiralen. Du har månedlig hatt litt brun utflod, altså en slags menstruasjonsblødning. 

Et av de første tegn på at overgangsalderen har startet er endring i menstruasjonssyklus, vanligvis fordi eggløsningen uteblir eller forsinkes. Det kan gi mindre blødning, og det kan gi mer blødning, men dette skjules i stor grad av hormonspiralen. Uten hormonspiralen ville det mest sannsynlig ha vært en rikelig og langvarig blødning hvor det kunne være nødvendig å behandle med hormonet gestagen. Det er dette hormonet du har i spiralen, og du er derfor på en måte i behandling. Så det er ikke grunn til bekymring. Hvis det endrer seg til frisk blødning eller blir mer rikelig, så er det lurt med en sjekk. 

Det at du merker mer utflod/gammelt blod når du bruker bukpressen kan forklares ved at det som har samlet seg inne i skjeden presses ut.

Det du nå merker kan være forbigående. Menopausen (siste menstruasjon), kan komme snart, og det kan gå flere år. Det vet vi ikke. 

For all del behold din hormonspiral, den hindrer sannsynligvis mye større blødning.

Hvis du senere får hetetokter og ønsker å bruke østrogen, så er det veldig lurt at du beholder hormonspiralen, det er en god kombinasjon.

Vennlig hilsen Mette