Hormoner overgangsalder

Spørsmål

Jeg begynte å ta Cliovelle 1mg/0,5mg i sommer mot søvnplager. Dette har virket godt mot mine plager. Så imidlertid nettopp via google et program på tv2 der prof.em.Mette Haase Moen advarer mot å begynne å gi østrogetilskudd kvinner i 60 og 70 årene. Da går det galt, sier hun. Jeg har flere tilfeller av brystkreft i nær familie og ble bekymret. Hva mener du?

Kvinne 67
Svar

Takk for spørsmålet ditt spørsmål gjelder hormonbehandling ved overgangsalder bivirkninger og fordeler. 

Du har ikke helt fortalte meg hvor gammel du er. 

Så jeg bekriver litt allment om overgangsalder. 

Overgangsalder starter når eggstokkene slutter å produsere østrogen hormon og gjennomsnittlig så er det ved 51,6 årsalder etter dette så forsvinner også menstruasjonen. 

Overgangalder 20% har ingen plager. 60% har moderate plager og 20 prosent har helt uutholdelig plager. Overgangsalder medfører økt risiko for benskjørhet. øket problem med hjertet blodtrykk. Problem med en tørr hud problem med hormonsvingninger hetetokter. 

Økende problem med tørre slimhinner og urin problem

Derfor er hormonbehandling i overgangen en god ting man skal være oppmerksom på en litt økt frekvens av brystkreft derfor skal man ta mammografi hvert annet år.

 Hormoner kan tas lokalt på huden som plaster eller som tabletter. 

nyere studier har vist at risiko for brystkreft er redusert i forhold til hva man trodde tidligere 

Man skal ikke gi hormoner til pasienter som har hatt brystkreft og har blitt behandlet for dette. 

Man skal utføre mammografi hvert annet år. 

Når det gjelder hormonbehandling dreier det seg om livskvalitet. 

Har man det elendig foreslår jeg at man behandles med hormoner man skal dog være oppmerksom på de problemer som kan oppstå. derfor skal behandlingen kontrolleres og settes i gang av gynekolog hvis man får blødninger eller noen andre problemer skal dette kontrolleres. 

Jeg vil ikke være nervøs for å gi deg hormonbehandling forutsatt at oven nevte til forutsetninger er oppfylt, 

Jeg håper dette gir en liten oppklaring i forhold til ditt spørsmål