Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hormonbehandling i overgangsalderen

Spørsmål

Hei igjen, Jeg tar Utrogest 100 mg hver dag. Det står etter avtale med legen på pakjen, men jeg fikk vel egentlig ingen instruksjoner på hvordan dette skulle tas, da det var jeg som ba om å få det etter anbefaling fra venninner, og legen vel ikke kjente til dette legemiddelet så godt... Leser pakningsvedlegget nå på tysk, og skjønner at dette skal tas 10 dager pr.syklus, normalt fra 17. til 26.dag . Problemet mitt er at jeg ikke aner når min syklus starter da jeg ikke har hatt blødninger på 10-12 år pga hormonspiralen og nå menopause. Jeg forstår at jeg har fått i meg altfor mye progesteron... Er dette årsaken til min svarte utflod? Hva gjør jeg nå? Hvordan skal jeg finne ut hvilke dager jeg skal ta Utrogest?

Kvinne 52
Svar

  

Så dumt at jeg ikke fikk de opplysninger ved første kontakt! 

Det er ikke vanlig å ta Utrogest uten pause, men det er heller ikke feil. Du har ikke vært overdosert for vanligvis tas Utrogest med 200 mg i 12 dager hver måned.

Du sier at du brukte hormonspiral, men ikke noe om den er fjernet og evt. når den ble fjernet, så igjen blir det å gjette seg frem til et fornuftig svar fra min side.


Den ideelle behandling for deg vil være å fortsette med hormonspiral og Estradot plaster. Det gir sannsynligvis minst eller ingen øket risiko for brystkreft eller blodpropp.

Estradot tilfører deg østrogen, men det kan ha uheldig innvirkning på livmorslimhinnen og må derfor kombineres med hormonet progesteron (eller det kunstige gestagen) som finnes i Utrogest eller i hormonspiralen (også i Proveratabletter som tas på samme måte som Utrogest i 12 dager per måned).

Jeg har følgende behandlingsforslag for deg:

A. Estradot og hormonspiral. Det vil kanskje gi litt småblødning i starten, men etter hvert stopper blødningen opp

B. Estradot kontinuerlig kombinert med Utrogest i 12-14 dager hver måned (for lettere å huske det fra 1. til 12. dag i en kalendermåned). Det vil medføre månedlige blødninger som starter et par dager etter siste tablett.

C. Estradot kontinuerlig og Utrogest i 14 dager hver 3.-4.måned så du ikke får mer enn 3-4 menstruasjoner per år.

Svar på dine spørsmål:

  

Jeg forstår at jeg har fått i meg altfor mye progesteron... Er dette årsaken til min svarte utflod?

Svar: i prinsipp kan man ikke få for mye progesteron, det er progesteron som bremser utviklingen av livmorslimhinnen og hindrer uheldig innvirkning av østrogen, men det kan gi småblødning

Hva gjør jeg nå? 

Svar: jeg foreslår at du stopper med Utrogest

Hvordan skal jeg finne ut hvilke dager jeg skal ta Utrogest?

Svar: Som sagt, det kan tas på nytt etter 14 dager uten Utrogest, men jeg synes du kan vente med Utrogest til du har vært hos gynekolog. Hvis det går mer enn tre måneder, så tar du 14 dager med Utrogest.

Håper at det var nyttige svar for deg?

Som du ser er det ganske komplisert dette med hormonbehandling, og du kan ikke forvente at en fastlege kan ha kunnskap om behandling som egentlig ikke er godkjent i Norge. Jeg vil foreslå at du ber om henvisning til gynekolog som kan følge deg opp på best mulig måte.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-