Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hormonbehandling i overgangsalder. 'Bioidentiske hormoner'

Spørsmål

Hei! Jeg er en dame på 55 år som skal starte på hormonbehandling. Har fått Lenzetto spray av min gynekolog. Samt Provera som jeg skal bruke i 14 dager hver 3 mnd. Blir veldig forvirret over dette, da jeg leser på nett at Provera skal bruker 12-14 dager hver mnd. At det er best å bruke dette nesten daglig sammen med østrogen. Dette føles vel litt tryggere synes jeg, i stedet for så sjelden som hver 3 mnd? Hva er beste behandling med Provera? Nevnte også for gynekologen at kanskje bioidentisk progesteron er bedre, men dette hadde hun aldri hørt om, synes dette er litt rart, kunne tenke meg å bruke bioidentisk istedet for Provera. Er østrogenplaster bedre enn Lenzetto spray? Jeg ønsker den beste og mest trygge hormonbehandlingen, og blir så forvirret. Kan en person som har hatt venetrombose, og går på marevan (som er forebyggende mot blodpropp) gå på hormonbehandling noen år? Tusen takk på forhånd for svar.

Kvinne 55
Svar

  

Våre rutiner om hormonbehandling i overgangsalderen må fortløpende revideres etter hvert som nye vitenskapelige studier blir publisert.

Jeg går ut fra at du har plagsomme symptomer (hetetokter, nattesvette, søvnproblemer eller tørrhet i skjeden), for det er det som skal behandles. Østrogen er det suverene midlet, og i Norge brukes stort sett bare det bioidentiske østradiol, dvs. samme hormonet som eggstokkene produserte før menopausen (stopp av menstruasjonene). Før ble østrogen bare dosert i tablettform, men i dag foretrekkes applisering på huden i form av plaster, spray og snart også med gel. Man unngår at hormonet først skal passere fra tarmen til leveren og videre ut i blodet, og det er spesielt passasjen gjennom leveren som er uheldig fordi det kan sette i gang produksjon av faktorer som kan øke risiko for blodpropp og slag, og som kan øke blodtrykket. De studier som er utført har vist at østrogen gjennom huden ikke øker risiko for blodpropp eller slag, men fortsatt er man tilbakeholdende med å gi østrogen til kvinner som har hatt blodpropp. Med hensyn til sexlyst er behandling gjennom huden også gunstig i forhold til tablettbehandling.

For å beskytte livmorslimhinnen mot uheldig innvirkning av østrogen må det tilføres det naturlige progesteron eller det kunstige gestagen (f.eks. Provera). I Norge har det vært tradisjon for å bruke Provera og vanligvis i 12-14 dager per måned. Den store amerikanske studie, Womens Health Initiative eller WHI, viste at kombinasjonen av østrogen (ikke østradiol som vi bruker) og Provera økte risiko for brystkreft. Andre studier har bekreftet dette og har vist at Provera gitt hver dag medfører større risiko for brystkreft enn Provera gitt syklisk. Man antar at syklus med 14 dagers Provera hver 3.måned er gunstigere enn Provera i 14 dager hver måned, men det er ikke dokumentert. Etter en Provera-kur vil det komme blødning. Ved kontinuerlig Provera vil man lang på vei unngå blødning.

Så er det forholdet med ‘bioidentisk progesteron’. Det finnes på det norske marked som kapsel til å innsette i skjeden, Utrogestan, men er bare godkjent til bruk ved infertilitetsbehandling. Det samme produktet kan imidlertid brukes for beskyttelse av livmorslimhinnen. Det foreligger ikke dokumentasjon for at det kan brukes i ‘lang syklus’, så inntil videre erfaring foreligger, er det nok tryggest å bruke det 12-14 dager hver måned. Det vil medføre månedlig blødning.

Plasteret Estradot finnes i fem doser fra 25 til 100 mikrogram, men det er for tiden leveringsproblem. Det settes på huden og skiftes to ganger i uken. Lenzetto spray eller Estrogel appliseres på huden daglig. Noen reagerer på plasteret og foretrekker spray eller gel. Det er en smakssak. 

I Sequidot plaster er østrogen og innebygget 14 dager med gestagenet Noretisteronacetat, NETA, som har omtrent samme effekt som Provera. Det gir månedlige blødninger.

I Estalis plaster er NETA tilført daglig sammen med østrogen, det gir ikke blødning.

Både Sequidot og Estalis har 50 mikrogram østradiol. Man kan ikke endre på dosen.

Det ble en lang utredning om et vanskelig tema. Det er ikke lett å være oppdatert til enhver tid, noen gynekologer har mer erfaring enn andre om hormonbehandling.

Jeg håper at du finner frem til en god løsning som du kan føle deg trygg ved.

Vennlig hilsen Mette