Hormonanalyser med og uten p-pille

Spørsmål

Hei! Jeg er 42 år gammel, har ett barn født 2013, er operert for endometriose blant annet på tarm i 2015. Ble satt på Yasmin sammenhengende etter dette og hadde da ingen mellomblødninger. I sommer ble jeg svært energiløs og tok blodprøver (vedlagt bilde av prøvesvar). Østradiol-verdiene var da under målbart nivå. Legen mente vi skulle kutte ut Yasmin, vente to mnd og ta nye prøver. Nye blodprøver 6.des (også vedlagt som bilde) viser nå for høye verdier. Energien er mye bedre, men prøvene er ikke normale. Har du råd til hvordan jeg bør gå videre med dette? Har fått leddsmerter, særlig om natten, i aktuell periode. Mens kom ikke tilbake før nå for ca en uke siden.

Kvinne 42

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Jeg skal kommentere de to prøvesvarene.  

Prøvene fra august 2018 viser meget lave verdier av hypofysehormonene FSH og LH og av eggstokkhormonet østradiol (østrogen). Det er helt normalt og som forventet under bruk av p-pille. P-pillen stopper produksjonen av FSH og LH. Det medfører at eggstokken ikke blir stimulert til å modne egg til eggløsning og ikke produserer østrogen. P-pillen inneholder ganske mye østrogen, men av en annen type som ikke måles i analysen. Så p-pillens østrogen erstatter det eggstokken ikke lenger produserer. Man skal derfor aldri måle disse hormoner under bruk av p-pille, de vil alltid være lave.  

Så prøvene som ble tatt i desember 2018 etter at du hadde vært uten p-pille i et par måneder. De er også helt normale, men viser nå en annen situasjon. FSH og LH er forhøyet som de er når overgangsalderen nærmer seg, men fortsatt fungerer eggstokkene og produserer rikelig med østrogen (østradiol). Det er et fenomen som er ganske vanlig i overgangsalderen, men det kan endre seg fra måned til måned, så det sier ikke noe om når det stopper opp med blødningene, dvs når østrogenproduksjonen stopper helt opp. Det kan muligens først inntreffe om 3-5 år.  

Mitt forslag er at du skal se det an. Det du kjenner av symptomer behøver ikke å ha noe med dine hormoner å gjøre. Det at du ikke hadde det bra mens du brukte p-pillen, tyder på at symptomene ikke har hormonelle årsaker, for med p-pillen fikk du rikelig med østrogen.  

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om GYNEKOLOGI?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Mette Haase Moen GYNEKOLOGI
Pris fra 259,-