Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hetetokter i høy alder

Spørsmål

Jeg er 69 år og kvinne. Menopause i 45 års alder, gikk på østrogen til 60. Det siste året har jeg i økende grad hatt hetetokter. Både dag og natt. Det er plagsomt, og jeg må ofte skifte klær i løpet av dagen. Jeg er fysisk aktiv, slank, har aldri røkt og er måteholden med alkohol.

Kvinne 69
Svar

Ca. halvparten som slutter med østrogen får tilbake hetetokter når de slutter, men det er uvanlig at symptomene kommer tilbake etter så mange år uten østrogenbehandling. 

Man ville vente at symptomer kom tilbake etter noen uker. Du bør derfor få utelukket andre årsaker til hetetokter som: høyt stoffskifte, reksjon på mat, spesielle svulster og mange, mange andre tilstander. Hvis du går på Wikepedia og søker under ‘flushing’ finner du en lang rekke med mulige årsaker.  

Med hensyn til å starte med østrogen igjen, så vil jeg fraråde det. Hvis det startes sent (mer enn 10 år etter siste menstruasjon eller etter ca. 60 år) så øker det risiko for hjerte-kar sykdommer som hjerteinfarkt og slag, sannsynligvis også for demens. Det er andre midler man kan forsøke ved hetetokter som Catapresan og SSRI-preparater.   

Det skal tilføyes at de studier man har utført på eldre kvinner (over 60 år) var med andre preparater og dose enn det man kan bruke i dag. Om et hormonplaster i laveste dose (25 mikrogram) sammen med en hormonspiral er bedre, det vet man ikke, men teoretisk skulle det være mer gunstig. Så hvis det ender opp med at alle andre årsaker er utelukket og du ønsker å prøve østrogen, så synes jeg du bør henvises til gynekolog for vurdering og rådgivning.  Vennlig hilsen Mette