Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forsinket menstruasjon

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 41. Jeg har plutselig ikke hatt mensen på ca. 6 uker. Jeg er ikke gravid. Har ingen mann. Er det noe galt? Kommer den snart? Det har ikke tatt så lang tid før .Hilsen meg.

Kvinne 41
Svar

  

Første tegn på at overgangsalderen nærmer seg, er forsinkelse av menstruasjonen. Det kan forekomme mange år før menopausen (siste menstruasjon), og det kan komme lenge før andre symptomer som hetetokter, nattesvette og dårlig søvn viser seg. Forklaringen er at eggstokken fortsatt kan produsere østrogen, men at eggløsningen er forsinket eller svikter. Noen ganger kan en forsinket menstruasjon plutselig dukke opp som en sterkt og langvarig blødning. 

Det kan også være andre årsaker til forsinket/uteblitt menstruasjon som andre hormonforstyrrelser, men forsinket menstruasjon er IKKE tegn på at noe farlig på gang. Hvis du ikke har hatt menstruasjon på noen måneder (tre ?), så kan det være lurt med en sjekk av følgende hormoner: FSH og LH (forteller om du er kommet i overgangsalderen), østradiol (hvor mye østrogen eggstokkene produserer, PRL (om du produserer for mye av hypofysehormonet prolaktin som kan stoppe menstruasjonene) og TSH (som forteller om ditt stoffskifte er i orden).

Vennlig hilsen Mette