Fjerne livmor og eggstokker

Spørsmål

Jeg er 67 år og var nettopp på sykehus for å fjerne og ta prøver av slimhinnen i livmoren på grunn av at jeg har hatt blødninger. Våknet av narkosen og fikk beskjed om at operasjonen var mislykket. De hadde ikke greid å komme inn i livmoren, men hadde truffet bukveggen (bukhinnen??) Jeg hadde visst trang åpning til livmoren. Synes det var rart, siden jeg nettopp var hos gynekolog og tok prøve fra livmoren og hadde også utskrapning for fire år siden. Hørte aldri noe om at det var vanskelig å komme inn i livmoren. Derfor vil legen nå i stedet fjerne både livmor og eggstokker. Mitt første spørsmål er: Er det virkelig så vanskelig å komme inn i en livmor at jeg istedet må fjerne alt??
Spørsmål to: Er det noen ulemper i min alder å fjerne livmor og eggstokker, eller er det greit å fjerne det for å hindre kreft i framtiden? Moren til min svigersønn fjernet livmor og eggstokker for noen måneder siden, og opplevde at hele skjellettet falt sammen etter operasjonen. Hun fikk benskjørhet og ble 9 cm kortere på en uke, og går nå med rullator (56 år). Hun skulle visstnok ha tatt noen medisiner etterpå som hun ikke fikk beskjed om. Hun sier til meg: husk å be om disse medisinene om du skal fjerne livmor og eggstokker. Er det risiko for benskjørhet etter en slik operasjon og er det riktig at man må ta medisiner etterpå for å hindre det? (Det er ingen tegn til benskjørhet i vår familie.)
Og er det ellers ulemper med en såpass stor operasjon?
Med vennlig hilsen

Svar

Hei!
Jeg er enig med deg at dette høres litt rart ut. Det kan naturligvis være trangt å komme inn gjennom livmorhalsen, men i narkose har jeg ikke opplevd at dette ikke lar seg gjøre. Det kommer ogsp litt an på hva slags undersøkelse de hadde tenkt å gjøre. Kun celleprøve? Utskrapning? Hysteroskopi?Det kan også tenkes at de ble skepiske etter at de kom inn i bukhulen.Det kan bli en infeksjonsport. Det kan sikkert være nyttig med en second opinion av en gynekolog før man velger et så stort inngrep på bakgrunn av det du beskriver. Operasjonen for å fjerne livmor/eggstokker er relativt stor og det følger vanlige komplikasjoner som infeksjon, blødning, sammenvoksninger av tarm osv. I tillegg til at det kan være komplikasjoner med narkose. Du vil også gå spontant over i overgangsalder, menopause, da østrogenproduksjonen opphører. Dette må substitueres med tabletter og er den behandlingen som du har blitt forespeilet. Østrogenbortfall øker sannsynlighet for benskjørhet, men det er uvanlig at det kommer så fort som hun beskriver det. Utover dette er det ikke så mange komplikasjoner. Du eliminerer også kreftfare senere i livet.. Mitt beste råd er å få en ny vurderingen på operasjon, eller at det er noen opplysninger som ikke blir nevnt av deg som klart taler for operasjon