Er jeg i overgangsalderen?

Spørsmål

Er jeg i overgangsalder??
Jente, 38 år. Regelmessig menstruasjon - MEN: hetetokter, både dag og natt, hver dag, det renner ikke svette av meg, men jeg føler at jeg «koker» på en måte. Mye hodepine, humørsvingninger (les sinne) og søvnvansker. Føler også at jeg er endel svimmel for tiden.

Ønsker å bli gravid igjen, men vet at jeg ikke er det akkurat nå. Har hatt hetetokter i ca.2 mnd nå. Mamma kom i overgangsalder etter fylte 50 år og slet veldig med hetetokter. Finnes det noen test å ta for å sjekke om jeg er i overgangsalder?

Jeg har alltid vært plaget av sterk pms. Har nylig vært hos fastlegen og tatt en helsesjekk, alle prøver var ok, dog litt lite kalium og vitamin D. Er sykemeldt fra jobben siden januar grunnet «utbrenthet/»depresjon. Ingen piller, men terapeutisk behandling. Det jeg lurer på, er om hetetokter kan komme av andre ting? Bare tanken på at jeg allerede nå er i overgangsalderen gjør meg både deprimert og søvnløs - årsak/virkning!?

PS! Har ingen vaginale problemer.

Venter spent på svar..

Kvinne, 38 år

Svar

HeiDet er ikke alltid så lett å kjenne igjen om man er kommet i overgangsalderen. Det vanligste tegnet er at menstruasjonen begynner å bli mer og mer uregelmessig. I gjennomsnitt når norske kvinner overgangsalderen når de er litt over 50 år, men det er variasjoner. Noen kan komme tidlig i overgangsalderen, allerede før de er fylt 40. Det har litt sammenheng mellom hvor ung du var når du fikk menstruasjonen, men også når din mor kom i overgangsalderen. Hun kom jo i overgangsalderen til «vanlig» tid.
Det er imidlertid relativt sjeldent at overgangsalderen inntrer før 40 år.

Andre tegn kan være hetetokter/svettebyer, humørsvingninger, tørrhet i skjeden, endring i seksuallysten, konsentrasjonsvansker, hodepine, søvnvansker og hyppig vannlating. Du få ikke alt dette på en gang, men eventuelt noen av dem. Det er vanskelig å kjenne de igjen som overgangsplager.

Det er også veldig forskjellig hvor lenge de uregelmessige blødningene varer før menstruasjonen opphører. Det kan ta opptil flere år.

Vi har flere gode artikler om overgangsalderen her på lommelegen.no. Jeg har lagt til en lenke om dette øverst til høyre for dette svaret.

Du beskriver at menstruasjonen er regelmessig, og vil derfor tro at hetetoktene ikke kommer av dette. Dette kan imidlertid avklares ved å ta hormonprøver hos fastlegen din. Da er det særlig FSH, som blir produsert i hypofysen, som styrer eggstokkene. Denne vil da stige etter hvert som hormonproduksjonen i disse avtar. Høy FSH kan altså gi et hint om at overgangsalderen nærmer seg. Det er lite trolig at fastlegen har tatt disse prøvene, om ikke dere har diskutert akkurat dette.

Hetetokter har ofte begrenset varighet, dvs typisk ifra 1 til 5 minutter. Hvis det er kontinuerlig hos deg, er det ikke i tokter. Da bør en tenke på andre årsaker. Det er da fornuftig at legen tar TSH og fT4, som er stoffskifteprøver. Et endret stoffskifte kan gi slike plager som du beskriver, men vil anta at fastlegen har allerede tatt disse, da det er vanlig ved tegn på depresjon.

Om du i tillegg har gått ufrivillig ned i vekt i den siste tiden, bør du påpeke dette for fastlegen din. Dette er viktig med tanke på hvilke prøver eller undersøkelser som fastlegen bør vurdere videre, om ikke blodprøvene avdekker en årsak.

Jeg vil anbefale deg med å starte med dette, altså hormonprøver og stoffskifteprøver. Forstyrrelser i begge disse systemene kan gi hetetokter/varmefølelse og kan gi grunnlag for depresjon og søvnvansker.

Lykke til videre, og god bedring.