Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er jeg i overgangsalder? Og er angst, sjalusi og depresjon tegn på det?

Spørsmål

Hei. Jeg er 43 år og har plutselig fått søvnvansker, blitt sykelig sjalu, angst og depresjoner. Har aldri før vært plaget av dette. Min mann gjennom 20 år og jeg er helt utslitt, da dette har pågått i 6 mnd nå. Jeg går til psykiater, og hun ville jeg skulle ta kontakt med en gynekolog, da hun mistenker at dette kan være hormonelle årsaker. Jeg ønsker hjelp til å tolke blodprøvesvar. Er jeg i overgangsalderen? Evnt hvor langt?

Kvinne 43
Svar

I årene før menopausen (siste menstruasjon) er det store svingninger i hormonverdiene fra under det normale en måned til langt over det normale i neste måned. Dine resultater med lavt østradiol (østrogen) på 0,05 nmol/L og FSH på 70 er typiske verdier for overgangsalderen, men som sagt: man kan ikke si noe sikkert ved en enkelt prøve.

Søvnvansker og hetetokter er vanlig i overgangsalderen, men sjalusi, angst og depresjon er ikke typiske symptomer på hormonmangel.

Hormonprøvene kan tyde på at du er i overgangsalder, men kan ikke si noe om hvor langt du er kommet, da må man se på menstruasjonssyklus. Man definerer ‘tidlig overgangsalder’ når menstruasjonen har vært mer enn en uke forsinket, og ‘sen overgangsalder’ når forsinkelsen har vært en måned eller mer. Jeg synes du skal be om henvising til gynekolog for vurdering av din hormonelle status og evt. behov for behandling, men det må nok tas flere hormonmålinger som vurderes i forhold til ditt menstruasjonsmønster. Hvis du konstant ligger så lavt med nivå av østrogen, kan det bli aktuelt med behandling opp til det som er normal overgangsalder på 50-53 år.

Jeg ser at flere av dine prøver er litt unormale. Alle prøver som har en stjerne* er unormale, og det dreier seg spesielt om leverprøvene. Det må du diskutere med din fastlege.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-