Depo-Provera og Estradot

Spørsmål

Hei. For ca 1.5 år siden oppsøkte jeg gynekolog pga problemer med overgangsalder. På det tidspunkt hadde jeg ikke hatt menstruasjon på 1 år og slet med dårlig søvn, humørsvingninger og mange hetetokter og uro. Jeg var da 48 år. Det ble oppdaget cyste på den ene eggstokken som senere har gått tilbake. Etter besøket ble jeg satt på hormonbehandling med Estradot-plaster og Provera-tabletter hver 3 mnd. Dette hjalp ganske mye. De siste mnd har jeg igjen slitt med hetetokter. Kan det være jeg må øke dosen på Estradot? Jeg går nå på 50 mg. For ca to mnd siden fikk jeg injeksjon av Depo- Provera av min fastlege da resept fra gynekolog på provera-tabletter hadde gått ut. Jeg er litt usikker på hvorfor jeg fikk sprøyte og sa fra at jeg hadde gått på tabletter frem til da. Uansett, sprøyten ble satt og nå nesten 2 mnd etterpå har jeg begynt å blø litt. Har også ømme bryster. Det er en stund siden sist jeg har hatt noen blødning i det hele tatt. Jeg fikk et par svake blødninger etter at jeg startet hormonbehandling for 1,5 år siden men blødninger forsvant så etter dette. Nå kom det altså plutselig ny blødning og jeg lurer på om det er noe galt, eller om det kan ha med å gjøre at jeg fikk sprøyte denne gangen? Jeg lurer på om jeg bør oppsøke gynekolog for å få ny undersøkelse og vurdering? Tusen takk for svar. Hilsen kvinne, 49 år

Kvinne 49

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Du får hormonbehandling med hormonplaster Estradot som inneholder østradiol. Det er ulike styrker på Estradot (fra 25 til 100 mikrogram), du får middelsdose på 50 mikrogram. Østrogen kan imidlertid ha uheldig innvirkning på livmorslimhinnen som kan vokse ut av kontroll og i verste fall kan det utvikles kreft. Det må derfor tilføres hormonet gestagen som beskytter livmorslimhinnen så den økte risiko blir helt borte. Gestagen kan tilføres på ulike måter:

1. Gestagen (Provera 10 mg) kan tilføres i 12-14 dager hver måned. Det medfører en blødning som kommer etter avsluttet gestagen

2. Gestagen (Provera 10 mg) kan tilføres i 14 dager hver 3.-4. måned. Det vil som regel gi blødning etter avsluttet gestagen

3. Gestagen (Provera 2,5 mg) kan tas daglig. Det gir ofte småblødning i starten, men etter 3-4 måneder stopper blødningene hos de fleste.

4. Gestagen kan tilføres i form av en hormonspiral som kan sitte i 5-7 år.

Det er også andre kombinasjoner med østrogen og gestagen som kommer i ferdige pakninger (tabletter eller plaster).

Du har fått behandling etter punkt 2, men har tilsynelatende ikke fått blødning, det tyder på at livmorslimhinnen ikke har vokst, og det er bra, men du bør likevel fortsette med behandlingen.

For tiden er det problemer med å skaffe Provera, leveringsproblem til apotekene. Det er mulig at det kan skaffes fra utlandet. Det er kanskje grunnen til at din fastlege har gitt deg Depo-provera som inneholder samme hormon (Medroxy Progesteron Actetat) som i Provera? Det brukes som prevensjon (p-sprøyte), men det egner seg ikke som tilskudd til østrogenbehandling i klimakteriet. Det kan forklare ømme bryster, dine småblødninger og muligens også forklare at effekten av Estradot ikke er så god lenger. Dosen av gestagenhormon i Depo-provera er ganske høy, og det kan ta lang tid før det er ute av kroppen, opp mot ett år.

Jeg foreslår at du øker dosen av Estradot til 75 mikrogram i et halvt års tid og så ser hvordan det går med dosen på 50 mikrogram. Du kan også vente kanskje ett år med å ta Proveratabletter.

Hvis blødningene ikke har stoppet ca 4 måneder etter at Depo-provera sprøyten ble satt, så bør du få en sjekk hos gynekologen. Jeg vil også anbefale deg at det er gynekologen som styrer behandlingen, det er ganske vanskelig dette med hormonbehandling, det er så mange måter å gi hormonbehandling på, og man kan så lett feile. (Men behandlingen du har fått  har ikke skadet deg!)

Vennlig hilsen Mette