Bortfall av menstruasjonen

Spørsmål

Heisan.. Hvor uheldig er det å gå en lengre periode uten å få menstruasjon? Jeg har nå ikke hatt den på 4 måneder, og har tatt gravitester som har slått ut negativ. Jeg skjønner ikke hva som kan forårsake at jeg har mistet den. Jeg trener og spiser regelmessig, vekten har alltid vært stabil på 65 kg. Så det kan ikke være det. Kan nevne at jeg pleier å ha regelmessig mens på 5 dager, med ved siste blødning så var jeg forsinket 2 uker og blødde da i 10 dager.. Magen har og det siste halvåret hatt en tendens til å virke oppblåst, men sliter ikke med noen magesmerter. Ikke har jeg vært utsatt for noe spesielt psykisk stress heller. Jeg var hos legen for halvannet måned siden og tok noen blodprøver, men alle prøvene der var fine sa de. Så lurer på om dere har noen forslag til hva dette kan være? Kvinne, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Opphold i menstruasjonen på 3 måneder eller mer hos kvinner som tidligere har hatt regelmessige menstruasjoner, kalles ”sekundær amenoré” på legespråket. Dette er en ganske vanlig tilstand, og forekommer hos nesten 10%; av alle kvinner mellom 15 og 25 år i løpet av ett år. De aller fleste av disse (ca. 75%;) får menstruasjonen tilbake spontant innen ett år.

Det er mange tilstander som kan føre til slik sekundær amenoré, og det aller vanligste er en ubalanse i kroppens hormonproduksjon. Menstruasjonssyklus er nøye regulert av hormoner (østrogen og progesteron), og en liten endring i denne hormonbalansen kan føre til bortfall av menstruasjonen. Slike svingninger i hormonproduksjonen er vanlig i forbindelse med puberteten og i årene rundt overgangsalderen, og også ved stress eller endringer i livssituasjonen – for eksempel eksamen, flytting, reising, endring i arbeids- og boligforhold o.l. I de tilfellene der dette er årsaken, vil blødningsstoppen som regel normaliseres av seg selv, eventuelt ved endring av livssituasjonen.

Noen medikamenter (hormonspiral, p-piller, minipiller, antipsykotika) kan føre til bortfall av menstruasjonen. En sykdom som kalles polycystisk ovarialsyndrom (PCO) kan også føre til at menstruasjonen blir uregelmessig eller forsvinner for en tid, men dette syndromet er også forbundet med økt behåring, overvekt og kviser.

Graviditet, overvekt, spiseforstyrrelser og hard trening er vanlige årsaker til sekundær amenoré – men dette virker jo ikke å være tilfelle hos deg. I sjeldne tilfeller kan årsaken være for tidlig overgangsalder (diagnostiseres med blodprøver), enkelte immunsykdommer, høyt stoffskifte og svulst i hypofysekjertelen i hodet. I binyrene eller eggstokkene kan det en sjelden gang oppstå svulster som produserer mannlige kjønnshormoner, som kan gi bortfall av menstruasjonen. Disse sykdommene gir imidlertid også andre symptomer enn bare bortfall av menstruasjonen.

Du spør om man kan ta skade av å gå en lengre periode uten menstruasjon, og det er slik at langvarig bortfall av menstruasjonen kan føre til beintap og beinskjørhet. For å hindre dette bør kvinner som ikke har hatt menstruasjon på 1 år få hormonbehandling i form av for eksempel p-piller.

Du sier at du har tatt blodprøver hos legen din for 1 ½ måned siden, og at disse var fine. Nå vet jeg ikke hvilke blodprøver det er snakk om, men hvis de ble tatt for å utrede bortfallet av menstruasjonen tyder det jo i retning av at det ikke ligger noen organisk sykdom bak.
Du bør også få gjort en gynekologisk undersøkelse hos legen din (hvis du ikke allerede har gjort det), da dette i mange tilfeller vil kunne avklare hva som er årsaken - og også utelukke at det ligger en ondartet sykdom bak. Hvis du ikke får menstruasjonen tilbake i løpet av et halvt års tid, kan du diskutere med fastlegen din om du bør henvises til en gynekolog.

Håper dette har vært til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-