Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødning med hormonbehandling i overgangsalder

Spørsmål

Hei. begynte på Estradot 75 mg plaster 2 ganger i uken og Utrogest 100 mg hver dag for 6 uker siden pga hyppige hetetokter. Hadde ikke hatt mensen på over 1 år. Gynekologen tok ultralyd og mente det ikke ville være mulig med mens nå. Hetetoktene forsvant helt. Har vært noe svimmel, men det har gått over. Etter ca 2-3 uker fikk jeg en blødning som varte i ca 7 dager (nesten som en mens). Leste at dette er en bortfallsblødning? Så var det en ukes pause og jeg fikk en ny blødning som varte i ca 7 dager, men litt mindre enn den den første. Så var det en ukes pause og nå har jeg begynt å blø igjen, litt mere enn forrige gang. Bør jeg oppsøke gynekolog?

Kvinne 49
Svar

  

Østrogenbehandling for hetetokter (nattesvette og søvnproblem) er effektivt, men øker risiko for livmorkreft. Østrogen må derfor kombineres med et annet hormon som kan hindre denne utviklingen. Vanligvis har man brukt det syntetiske gestagen, men det kan sammen med østrogen øke risiko for brystkreft. Naturlig progesteron er muligens bedre, men erfaringen er ikke så stor. Naturlig progesteron er ikke markedsført i Norge, men kan fås ved godkjenningsfritak og selges under navnet Utrogest/Utrogestan i form av kapsler som inneholder det naturlige progesteron.

I Norsk veileder for gynekologi er behandling med naturlig progesteron ikke omtalt

Informasjon fra leverandøren Besins pharma er denne:

  1. The recommended dose is 200 mg daily at bedtime, for twelve days in the last half of each therapeutic cycle (beginning on Day 15 of the cycle and ending on Day 26). Withdrawal bleeding may occur in the following week.
  2. Alternatively 100 mg can be given at bedtime from Day 1 to Day 25 of each therapeutic cycle, withdrawal bleeding being less with this treatment schedule.

Begge disse metodene innebærer pause med progesteron hvor det inntrer bortfallsblødning/wthdrawalbleeding når man holder pause. Altså månedlige blødninger. 

Det jeg kan forstå, så bruker du Utrogest uten pause, og det er kontroversielt, men sannsynligvis en mulighet for å unngå de månedlige blødninger som inntrer ved de to nevnte regimer. Dette behandlingsprinsippet har man f.eks. ved Activelle tabletter eller Estalis plaster. Det er kjent at det i de første 3-4 måneder kan inntre småblødninger (‘gjennombruddsblødning’ ikke ‘bortfallsblødning’) med disse kombinerte produktene. Jeg antar at det er tilsvarende med Estradot/Utrogest. Du bruker en relativ høy dose av Estradot, har du forsøkt lavere dose som 50 mikrogram? Hormonplaster er det som anbefales.

Jeg går ut fra at det er en gynekolog som har igangsatt denne behandlingen som sikkert er utmerket, men som det ikke er erfaring med i Norge og som heller ikke er omtalt fra leverandørens side. Du burde ha vært informert om at man kan forvente blødninger i de første måneder (ut fra erfaring med tilsvarende registrerte norske produkter). 

Jeg synes at du kan se det an i 3-4 måneder, og søke kontakt med gynekologen hvis blødningene fortsetter.

Det er mange muligheter for hormonbehandling, f.eks. kombinasjon av hormonspiral og plaster.

Vennlig hilsen Mette


PS bare for å få det klart. Blødningen skyldes med all sannsynlighet den behandlingen du har fått.