Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødning i overgangsalderen

Spørsmål

Hei, Jeg er en kvinne på 52 år som nå opplever svart blod og slim fra skjeden. Det kom plutselig for 2 dager siden, det er 4 dager siden siste samleie. Jeg bruker Estradot-plaster og Utrogest-piller mot overgangsplager. Disse har jeg brukt siden høsten 2018 og har ikke hatt noen blødninger siden. Har ingen smerter i forbindelse med utfloden. Er dette noe jeg burde være bekymret over? Brukte østrogen stikkpiller tidligere, da opplevde jeg store blødninger hver måned, så jeg sluttet med disse. Men jeg føler ikke at dette svarte blodet/slimet har noe med mitt østrogenplaster å gjøre, og er litt engstelig for at det kan være en underliggende årsak. Tenker at jeg skal vente og se det an litt, men håper å kunne få én uttalelse fra deg.

Kvinne 52
Svar

  

1. Jeg går ut fra at du bare bruker Utrogest i 12-14 dager hver måned eller sjeldnere. Hvis blødningen oppsto noen dager etter siste Utrogest, så er det vanlig og ikke noe å bry seg om, det er ventet blødning.

2. En uventet blødning etter menopausen (siste menstruasjon) bør alltid undersøkes for å utelukke kreft, selv om det er 90% sannsynlighet for at det IKKE er kreft. Godartede årsaker kan f.eks. være hyperplasi (på grunn av østrogen-plasteret) eller polypper.

Mitt svar blir altså at hvis det er situasjon 1., så kan du se det an, men ved situasjon 2., bør du få en sjekk.

Vennlig hilsen Mette

PS Østrogen stikkpiller kan ikke være årsak til blødning og kan ikke påvirke blødningsmengden, så det må ha vært tilfeldig sammenheng.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-