Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødning etter overgangsalderen

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 46 som har hatt uregelmessig mens etter fylte 43, hvor mensen har uteblitt innimellom. I forfjor hadde jeg et halvt år uten mens før den kom tilbake og var regelmessig et halvt år, før den må har vært borte et år. (juni 2018 til juli 2019). Har hatt lette plager med litt nattesvette og sporadiske hetetokter. Nå har jeg fått mensen igjen, med typiske mensen-symptomer som ubehag i korsryggen og litt ømme bryster etc. Men ser på nett at hvis man får en blødning ett år etter menopause skal man utredes for livmorkreft. Hvor bekymret skal jeg være?

Kvinne 46
Svar

  

For å svare på ditt konkrete spørsmål: det er ikke grunn til å være spesielt bekymret.

I årene før menopausen (siste menstruasjon) er det -som du har erfart-vanlig at menstruasjonene kan utebli i kortere eller lengre perioder. Det skyldes uorden i hormonene. Hormonene i eggstokken produseres i forbindelse med at egg modnes. Under modningen produseres østrogen og det stimulerer livmorslimhinnen til vekst. Når egget er modnet inntrer normalt eggløsning og deretter produseres progesteron i 14 dager som bremser vekst av slimhinnen, og i stedet danner rikelig med kjertler. Hvis det ikke blir graviditet, opphører progesteronproduksjonen, og det fremkaller en blødning.

Ved menopausen er eggstokken stort sett tømt for egg, og det blir ingen hormonproduksjon, men så kan det likevel være et egg igjen som ‘våkner opp’ og lar seg stimulere og dermed kommer ny østrogenproduksjon, og muligens eggløsning. Østrogen stimulerer livmorslimhinnen og den kan bli så tykk at det blir blødning. Hvis det ikke har vært eggløsning og dermed ingen produksjon av progesteron som begrenser vekst av livmorslimhinnen, så kan blødningen bli langvarig og rikelig.

Under legestudiet har alle kommende leger lært denne setningen: ‘Blødning etter overgangsalder er kreft til det motsatte er bevist’, og dette huskes. Nå er risiko for kreft ikke stor, under 10%, og med høyere alder er risikoen større enn hos de yngre. Du er ganske ung.

Hvis din blødning var kommet i mai, så var det ikke noe som skulle undersøkes, men nå har du passert den fastslåtte grensen på ett år. Så da bør du undersøkes. Det medfører som regel en henvisning til gynekolog, men forhåpentlig utfører fastlegen en undersøkelse først. Man inspiserer livmorhalsen og ser etter forandringer som f.eks. polypper, undersøker om livmoren er forstørret og evt om eggstokkene er unormale (normalt vil man ikke alltid kunne kjenne dem, spesielt hos eldre er de små). Gynekologen vil foreta ultralyd og se tykkelse på livmorslimhinnen (normalt hos eldre er den under 5 millimeter) og sannsynligvis ta en ‘sugerørsprøve’ av slimhinnen (det er ikke vondt) til mikroskopi på et laboratorium.

Det er ikke bare kreft som man skal utelukke, men også godartede forandringer i livmorslimhinnen som bør behandles. Jeg tenker på polypper eller hyperplasi (overaktiv livmorslimhinne).

Så få time hos fastlegen som bestemmer evt. videre henvisning. Som sagt er det ikke grunn til å være spesielt bekymret, men godt at du har reagert.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-