Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bivirkninger av hormonbehandling i overgangsalderen

Spørsmål

Hei Mette. Jeg har brukt Utrogest og Estradot siden slutten av november, hvor jeg også tok en gynekologisk undersøkelse. Nå har jeg fått mensen med ømme bryst, vond mage, kvalme og mye mens. Er det normalt? Før det gikk jeg på et annet plaster, et kombi-plaster som jeg ikke husker hva heter.

Kvinne 55
Svar

Dessverre mangler viktige opplysninger om deg. Hadde dine menstruasjoner stoppet opp da du begynte med kombi-plaster (Sequidot eller Estalis ?)  

Jeg går ut fra at du bruker Estradot kontinuerlig og så tar Utrogest i 12-14 dager? Har du tatt det hver måned eller bare siste måned?  


Estradot er østrogen som hjelper for plager i overgangsalderen, men det kan ha uheldig innvirkning på livmorslimhinnen og  må derfor kombineres med hormonet progesteron eller det kunstige gestagen. Utrogest er det naturlige progesteron. Det kan medføre PMS-bivirkninger som ømme bryster, kvalme og hvis det er første gangen du har brukt det siden november, så kan du forvente at blødningen blir rikelig. 


Utrogest og estradot er en god kombinasjon med liten eller ingen risiko-øking for brystkreft og blodpropp/slag. 

Se det an. Hvis det fortsatt gir PMS-ubehag, så kan du i stedet for Utrogest få innsatt en hormonspiral.  

En annen mulighet er at du fortsatt -av og til- produserer østrogen så det blir dobbel opp med tilførsel og typisk gir kvalme og rikelige blødninger. Det er også bare å se an.


Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-