Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bivirkning med hormonbehandling?

Spørsmål

Hei Jeg kom i overgangsalder tidlig å begynte på hormon tabletter 42 år .(Novofem 1mg)Hadde da vært plaget i en til to år med uregelmessig blødning samt etterhvert store blødninger og totalt mangel på energi .Er nå 51 og går fremdeles på Novofem .Jeg har ikke hatt noen bivirkninger i disse årene . I utgangspunktet skulle jeg jo skiftet merket for lenge siden da jeg ikke har hatt spot blødning på 7 år .Jeg har nå det siste året fått plutselig problemer med magen Halsbrann .brenning i mellomgulvet .og kvalme .Dette ble så plagsomt ,Fått somac av fastlege .Jeg ser av bivirkninger på Novofem er halsbrann fordøyelses problemer og kvalme .Kan jeg nå plutselig fått denne bivirkningen da jeg er kommet «lenger « Inn i overgangsalder .?FSH var 69 i start av behandling .nå ni år etter 90 .Min mor kom også i overgangsalder 39 år å gikk på cliovelle 1 MG helt til 78 år .Hun har aldri hatt disse bivirkninger .men ser at det ikke står som bivirkning inne på felleskatalogen på cliovelle ..Er ikke alle hormontab lik fremstilt ?Lurer jo på om jeg skal skifte merket men vet ikke om dette hjelper da de inneholder jo det samme ?.Lurer også på å sette inn spiral og gå på østrogen plaster .Da havner ikke tabletten i magen men går ut i blodet ? Blir dette annerledes da ? Eller kan Halsbrann mage problemer bivirkning like vel oppstå uavhengig ?.Jeg vet jo ikke om det er Novofem som er årsak .men ville lufte tanken først .de siste årene har jeg jo merket at jeg har begynt å legge på meg litt så jeg merker jo at kroppen er i en annen fase .Brystene er blir større .derfor har jeg også en mistanke at mage problemet skyldtes Novofem .har også hørt at østrogen og gestagen kan påvirke lukke muskel i magesekk Håper du får en sammenheng i hva jeg har skrevet . Om det ikke nytter å forsøke å skifte merke.Mulig det er tilfeldig at halsbrann ikke står på cliovelle .Er da alternativ spiral og plaster ?.Vil disse bivirkninger forsvinne i tilfelle . Mvh dame 51 år

Kvinne 51
Svar

  

Her var det mye å ta tak i. 

Ditt vesentlige spørsmål er om Novofem kan forklare at du har halsbrann. Det stiller jeg meg meget sterkt tvilende til. Jeg har behandlet et hundretall (for ikke å si tusentall) av kvinner med hormoner som Novofem eller tilsvarende hormoner, men har ikke hørt om denne bivirkningen. Noen få kan bli kvalm av østrogen, men det er vanligvis med p-piller som inneholder et meget sterkere østrogen. Om østrogen og gestagen kan påvirke lukke muskel i magesekken? Gravide som har høyt nivå av østrogen og progesteron (gestagen er et syntetisk progesteron) kan få halsbrann, men det kan like gjerne være trykk fra den gravide livmor, som det kan være hormonelt. Hvis du vil ha svar, så er det jo bare å stoppe med hormoner i en måneds tid og se hva som skjer? Hormonene er ute av kroppen etter en uke.

Jeg synes det ville være veldig rart om beskrevne bivirkning opptrer etter så lang tids bruk.

Men jeg synes at det er på tide at du revurderer din behandloing. Man kan ikke se bort fra at risikoen for brystkreft øker ved langvarig bruk. Det er kombinasjonen østrogen/gestagen som øker risikoen, og jo mer gestagen man inntar, jo større er risikoen (I Cliovelle/Activelle er litt mer gestagen enn i Novofem). Gestagen må tilføres for å beskytte livmoren for østrogens uheldige påvirkning av slimhinnen som i verste fall kan føre til kreft. Østrogen i seg selv øker ikke risikoen for brystkreft, ja noen studier har vist redusert risiko ved bruk av østrogen. Østrogen (med eller uten gestagen) øker risiko for blodpropp og slag, men bare når det inntas i tablettform.

Jeg vil anbefale deg å bruke østrogen plaster eller hudspray i kombinasjon med hormonspiral som inneholder gestagen. Da reduserer du den økte risiko for brystkreft, slag og blodpropp og du får beskyttelse av livmorslimhinnen. Kanskje du skulle ta noen ukers pause for å se hvordan du har det uten hormoner? 

Til dine spørsmåL

· Kan jeg nå plutselig fått denne bivirkningen da jeg er kommet «lenger « Inn i overgangsalder .? Svar: jeg mener at det er lite sannsynlig. Jeg vet ikke helt hva du mener med ‘lenger inn i overgangsalderen’? Overgangsalderen starter når menstruasjonen blir sjeldnere, og stopper opp når evt. symptomer blir borte. I og med at du bruker hormon, så vet vi ikke når den slutter. Å måle hormoner som FSH har ingen mening, det gir oss ikke noen nyttig informasjon. FSH vil være forhøyet resten av livet, men reduseres litt ved bruk av hormon. 

· Er ikke alle hormontab lik fremstilt ? Svar: Østrogenet er det samme (østradiol), men gestagenet kan være forskjellig og det kan være ulike tilsetningsstoffer.

· Lurer jo på om jeg skal skifte merket men vet ikke om dette hjelper da de inneholder jo det samme ? Svar: jeg har antydet hva jeg vil anbefale: plaster/spray og hormonspiral med gestagen

· Lurer også på å sette inn spiral og gå på østrogen plaster .Da havner ikke tabletten i magen men går ut i blodet ? Blir dette annerledes da ? Svar: det er en god ide som jeg støtter

· Eller kan Halsbrann mage problemer bivirkning like vel oppstå uavhengig Svar: jeg tror ikke halsbrann skyldes hormonbehandlingen. Hvis det under utprøving av et medikament oppstår halsbrann, så skal det noteres som en bivirkning, uansett. Det står også søvnproblemer som en bivirkning. Veldig rart når hormonbehandling er effektivt ved søvnproblemer i overgangsalderen. 

Da har vi vel vært igjennom alle dine spørsmål. Hvis din fastlege synes at det er vanskelig å gi råd, så be om henvisning til gynekolog.

Vennlig hilsen Mette