Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Behandling i overgangsalderen

Spørsmål

Er veldig usikker ang hormoner.Er begynt på Novofem pga de ikke har så høyt hormon innhold som eks Trisekvens har. ER det bedre å begynne lavt? Har enda mensen med alt fra 4 mndr mellom til 3 uker.Derfor er vel ikke plaster aktuelt enda? Mine plager er mye uvi,kløe svie,,søvn problemer,uvel,vondt i ledd ,omtrent ingen sexlyst,masse hjertehopp(er undersøkt ang hjerte på bla ekg og ct cor.) Irritert og lite energi. Etter nå 1 uke på Novofem er hjertehopp nesten borte og håpe det vedvarer ,men hodepine og litt svimmel har jeg blitt,men dette må nok gå seg til? Det som og bekymrer meg er at bivirkninger som er vanlig dvs 1 av 100?? om det stemmer får blodpropp og evt gallestein,høyt blodtrykk ol...dette skremmer meg jo ? Er faren virkelig så høy? Fikk og resept på Tostran,dette er jeg skeptisk på å prøve når en lese pakningsvedlegget.Kan man bruke det eks hver 3.dag? Mindre dose en 1 pump ol? Fikk den for øke energien og evt få tilbake litt sexliv. Og er plaster bedre enn Novofem? Bør jeg bytte til det innen 1 år? Og vil plager som hjertehopp/bank ol komme tilbake for fullt når jeg slutter på hormoner etter noen år,eller blir plagene litt brent ut over årene ? Har fra før rytmeforstyrrelsen venstre frekvensavhengig grenblokk og høyre inomplett grenblokk.. Vil vektøkning være noe som en bør tenke på,siden jeg er litt rund fra før?

Kvinne 52
Svar

  

Med hensyn til hormonbehandling i overgangsalderen (HT), så er det et godt prinsipp at man bruker lavest mulig dose (det gjelder vel for de fleste legemidler ?) Du kan gjerne bruke plaster allerede nå. Sequidot inneholder både en middels dose østrogen og gestagen, det siste må du ha for å beskytte livmorslimhinnen mot østrogenets effekt, det vil gi det regelmessige menstruasjoner. Med plaster ser det ut til at det ikke øker risiko for blodpropp og slag, så det anbefales. Det er stor forskjell i forekomst av ulike bivirkninger i forhold til når kvinnen starter med behandling i forhold til menopausen (=siste menstruasjon) og hvor gammel hun er. 

For å ta det positive, så hjelper østrogen effektivt mot hetetokter, men hos de fleste kommer de tilbake når man engang stopper med behandlingen. 

· Når kvinnen starter tidlig med HT, så har hun en langvarig beskyttelse mot hjerteinfarkt, en halvert risiko. 

· Starter hun sent med hormon (etter 60-65 år), så øker det risiko for hjerteinfarkt med 7 tilfeller per 10.000 kvinner per år.

· Østrogen reduserer risiko for benskjørhet, det blir 5 færre tilfeller av lårhalsbrudd per 10.000 brukere per år.

· Østrogen med gestagen øker risiko for brystkreft med 8 ekstra tilfeller per 10.000 brukere per år,

· Østrogen brukt uten gestagen (hos kvinner som har fjernet livmoren) reduserer risiko for brystkreft med 7 tilfeller per 10.000 brukere per år.

· Østrogen med gestagen reduserer risiko for tykktarmskreft med 6 tilfeller per 10.000 brukere per år.

Som du kan se, så er det stort sett positive ting som skjer med HT når man gir rett behandling til rett kvinne.

Til dine spørsmål:

1. Derfor er vel ikke plaster aktuelt enda? Svar: du kan gjerne begynne med plaster nå

2. men hodepine og litt svimmel har jeg blitt,men dette må nok gå seg til? Svar: det er ikke vanlig bivirkninger, men for tidlig å uttale seg om

3. Det som og bekymrer meg er at bivirkninger som er vanlig dvs 1 av 100?? Svar: jeg vet ikke hvorfra du har det tallet, se mine tall som er fra den største undersøkelse noen gang utført (WHI, Womens health initiative)

4. om det stemmer får blodpropp og evt gallestein,høyt blodtrykk ol...dette skremmer meg jo ? Svar: med hormonplaster er det sannsynligvis ikke øket risiko for nevnte tilstander

5. Er faren virkelig så høy? Svar: nei, det er den ikke

6. Fikk og resept på Tostran,dette er jeg skeptisk på å prøve når en lese pakningsvedlegget.Kan man bruke det eks hver 3.dag? Mindre dose en 1 pump ol? Fikk den for øke energien og evt få tilbake litt sexliv. Svar: jeg synes at du skal vente med å se effekten av hormonbehandling. Plaster kan være en fordel mht sexlyst. Jeg anbefaler ikke testosteron før annet er forsøkt, og det må følges opp med blodprøver for å måle nivået under behandling. Det er ingen nedre grense for dosering

7. Og er plaster bedre enn Novofem? Svar: ja

8. Bør jeg bytte til det innen 1 år? Svar: du kan bytte til plaster nå

9. Og vil plager som hjertehopp/bank ol komme tilbake for fullt når jeg slutter på hormoner etter noen år, eller blir plagene litt brent ut over årene ? Svar. Jeg går ut fra at hjertebank er relatert til hetetokter. Det er fare for at de kommer tilbake når du slutter. Du kan bruke hormoner til du er 60 år og så holde en pause og se hvordan det går. Ikke noe i veien for å fortsette etter 60 år

10. Har fra før rytmeforstyrrelsen venstre frekvensavhengig  grenblokk og høyre inomplett grenblokk Svar: det kan vel være årsaken til 'hjertehopp'

11. Vil vektøkning være noe som en bør tenke på,siden jeg er litt rund fra før? Svar: det er større risiko for vektøking uten HT


Som du ser er det ganske vanskelig å gi balansert informasjon om HT, og det kommer hele tiden nye produkter. Du kan evt. be om henvisning til gynekolog som kan gi deg råd og oppfølging.

Vennlig hilsen Mette