Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Behandling av klimakterieplager

Spørsmål

Hei igjen. Jeg går nå på hormonplaster Sequidot og pga reagerer på Neta spesielt med hjertehopp og en slags PMS,skulle jeg prøve rent østrogen dvs fase 1 på Sequidot i 6-10 uker og så 2 uker med fase 2 på Sequidot med gestagen/progesteron. Men nå når jeg har gått på østradiol i 4 uker og 3 dager kjente jeg på hjertehopp,vond mage osv....og jeg fikk mensen blødning alikevel? Hva gjør jeg nå? Går over på fase 2 plaster i 14 dager,eller fortsetter på østradiol fase 1 videre? Eller er dette plaster for lite styrke på?( Siden jeg har liten blødning enn så lenge) Jeg likte veldig godt lang syklus østrogen fordi i over 3 uker fikk jeg litt livet mitt tilbake uten noe særlig ekstraslag osv...så jeg er sikker på at dette kan bli et bedre liv i perioder for meg uten for ofte å ha progestron som i vanlig syklus og ellers pga har jo litt mensen i sjeldne perioder selv enda. Er jo hjerte utredet og har funnet frekvensavhengig Venstre grenblokk og inkomplett høyre grenblokk på sykkeltest....ekstraslag siste årene..men intet gale på ct Cor og ul av hals og aorta. Normale ekg med litt ves og sves. Så fikk ja av hjertespesialist ang hormoner og. Men tror nå at mye hjertehopp ol kan skyldes hormon forandringer. Ang libido er det desverre ingen endring,så ønske jo at det kunne vært noe å gjøre der og,men hva? Siden testogel ikke er så anbefalt?gjerne og pga hjertet? Igjen takk for mye gode råd.

Kvinne 52
Svar

    

Dessverre har jeg ikke full oversikt over vår tidligere korrespondanse med dine problemstillinger om mine råd.

Jeg poengterer at østrogen stimulerer livmorslimhinnen, og det kan medføre uheldig celledeling som i verste fall kan utvikle seg til kreft. For å hindre dette, er det nødvendig med tilskudd av progesteron (det naturlige hormonet som dannes etter eggløsning) eller gestagen (kunstig progesteron). Gestagen/progesteron kan tilføres i liten dose daglig og da vil det vanligvis ikke komme blødning, eller det kan gis i litt større dose i 14 dager, noe som medfører menstruasjonslignende blødning noen dager etter avsluttet kur. Mange reagerer med PMS når de får gestagen/progesteron og vil helst slippe å ta det hver måned. Man kan i stedet behandle med ‘lang syklus’ og gi Gestagen/progesteron 3-4 ganger i året.

Hvis du har fått gjennombruddsblødning på Estradot (dvs uventet blødning), så bør du gå over til kombinert plaster, altså fase 2 av Sequidot. Slik blødning er heller tegn på for mye østrogen eller for lite Gestagen/progesteron. Hvis den unormale blødning gjentar seg, bør du få en utredning hos gynekolog som kan sjekke livmorslimhinnen. Noen kvinner må ha månedlig Gestagen/progesteron for å holde livmorslimhinnen under kontroll.

Det er mangel på Estradot, men apoteket kan i stedet utlevere utenlandske tilsvarende produkter. Du kan også prøve Lenzetto hudspray med østradiol, 1 spray svarer til ca 50 mikrogram plaster. 

Med hensyn til manglende libido, så kan du ta opp med din gynekolog om du skal prøve testosterongel i laveste dose. Jeg kan ikke se at det skal være farlig for hjertet. Bruken bør følges opp med blodprøve før og under behandlingen.

Jeg er ikke så sikker på at ditt hjerteproblem er relatert til hormoner.

Jeg skriver ikke ut resepter på nettet.

Jeg håper at det ble svar på dine spørsmål. Jeg poengterer at det er viktig at du lar din gynekolog styre og kontrollere din behandling. Jeg kan bare gi råd du fra det du opplyser.

Vennlig hilsen Mette


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-