Begynnende overgangsalder

Spørsmål

Kjære Mette! Jeg setter stor pris på ditt råd vedrørende eventuell menopause hos meg. Jeg har nylig fylt 43. Har XO-kromosom-mosaikk, lav høyde, men har hele livet hatt helt regelmessig syklus og ble raskt gravid når jeg ønsket det. DHar to friske barn. De siste 10 årene har jeg benyttet Yasmin p-pille uten noen bivirkninger, men det siste året(?) hatt en følelse av at noe ikke stemmer. Varmebølger/hetetokter, generell slitenhet og lite drive. Sluttet derfor med p-pillene nå i november for å se. Dette har resultert i økte episoder med hetetokter, hjerteklapp, og fortsatt da denne slitenheten jeg ikke kan forklare annet enn at jeg føler meg tung. Etter 7 ukers amenorre (og jeg trodde diagnosen var klar ;) kom det en blødning. På denne blødningens 1.dag hadde jeg FSH 16, LH 6.4, estradiol 0.11 og AMH 2. Og nå er jeg veldig usikker. Skal jeg likevel forsøke østrogenbehandling for å se om det hjelper? Føler at alle symptomer stemmer veldig og absolutt at noe mangler, men dette første prøvesvaret er jo ikke helt entydig. Svært takknemlig for svar!

Kvinne 43

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Så flott at du med denne kromosomvarianten har fått to barn. 

Du må nok være forberedt på at du kan komme i tidligere overgangsalder enn det normale omkring 52 år. 

Litt rart at du mens du brukte p-pillen Yasmin fikk ‘klimakterieplager’. Det skulle ikke være mulig for p-pillen virker ved å slå ut kvinnens egen hormonproduksjon og i stedet tilføre relativt mye østrogen,  og pillen vil fortsatt gi normal syklus.

Jeg vil anbefale deg å få sjekket ditt stoffskifte da du med XO har øket risiko for å få lavt stoffskifte. Du er tilsynelatende begynt på overgangsalderen, noe som vises ved at hypofysehormonet FSH er lett forhøyet. Østradiol er lavt, men det er normalt så tidlig i syklus. Hormonprøver sier ikke så mye i den fase du er i, verdiene kan svinge fra måned til måned. På samme måte kan menstruasjonene komme og gå uten normal syklus. Det er viktigere å gå etter dine symptomer. 

Jeg synes absolutt at du skal prøve hormonbehandling, f.eks. Trisekvens tabletter eller Sequidot plaster, evt få en hormonspiral med Progynova tabl, Estradot plaster eller Lenzetto østrogen spray. Du bør få østrogenbehandling fram til ‘naturlig’ alder for menpause (siste mensstruasjon) ved ca 52 år.  

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om GYNEKOLOGI?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Mette Haase Moen GYNEKOLOGI
Pris fra 259,-