Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

70 år og hormonbehandling

Spørsmål

Hei! Jeg er en dame på 70 år som fjernet livmor og eggstokker da jeg var48.har brukt aktivelle siden.nå prøver jeg og slutte men har harde hetetokter hver time. Slitsomt Hva gjør jeg? Vil så gjerne slutte

Kvinne 70
Svar

  

Det er jo dessverre slik at hormonbehandling som oftest er en utsettelse av symptomer på overgangsalder. Uansett hvor lenge man har brukt hormon og hvor gammel man er, så vil symptomene komme tilbake hos de fleste. Det tar i gjennomsnitt 4-7 år før symptomene blir borte. Det må være opp til deg å bestemme om du skal fortsette med hormon. Hvis du føler at det øker din livskvalitet, så kan jeg egentlig ikke se grunn til å slutte.

Nå kjenner jeg ikke om det har vært spesiell grunn til at du bruker Activelle som er en kombinasjon av østrogen og gestagen, og det er denne kombinasjonen som gir størst risiko for brystkreft og muligens også for hjertekarsykdommer. Det er unødvendig med gestagen i og med at din livmor er fjernet. Det er på alle måter mer gunstig med østrogen alene, enn kombinasjonen med gestagen. Jeg ville anbefales et østrogenplaster eller østrogen hudspray som også er mer gunstig mht. blodpropp enn østrogen i tablettform. Kan også være en fordel med tanke på ditt blodtrykk. Start med laveste dose. 

Hvis din fastlege er usikker angående behandling, så be om henvisning til gynekolog.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-