Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

40 år og uregelmessige blødninger

Spørsmål

Hei. Ble 40 år For noen måneder siden og fra den måneden begynte Menstruasjonen og bli litt uregelmessig. I mai fikk jeg den to ganger på en måned og de to neste månedene var den akkurat to uker for sen begge gangene. Jeg har vært hos gynekolog noen ganger i det siste. Jeg har to muskelknuter i livmoren og det er blitt påvist en godartet polypp. Har tatt prøve fra livmoren. Gynekologen ga resept på medisin for å krympe muskelknutene, men disse har jeg ikke begynt på da jeg føler bivirkningene blir større enn plagene. Han mente at polypp og muskelknutene kunne være årsaken til uregelmessig mens. Fastlegen tok østradiol og FSH verdi. Jeg målte disse andre dag jeg hadde Menstruasjonen. Har lest at østradiol verdien er på det laveste da. Østradiol verdien min var på 65. Og FSH var på 8. 1. Jeg har lest at østradiol nivået er normalt å ligge på 45 midt i menstruasjonen. Stemmer dette? Hvordan var min verdi tatt andre dag i mensen? 2. Jeg er redd for å komme i overgangsalderen så tidlig. Jeg skal sjekke blodprøvene en gang til utenom mensen om en måned ca. Kan uregelmessig mens vare flere år før man kommer i overgangsalderen? 3. Vil man legge på seg av hormontilskudd? Eller blir det lettere å gå ned i vekt med tilskudd? Jeg har lest om økt kreftrisiko og Er skeptisk til å ta noe tilskudd når den tid kommer. 4. Bør jeg ta nye blodprøver akkurat i eggløsningsperioden? 5. Da jeg har fått påvist godartet polypp bør jeg fortsette å ta prøve fra livmoren for å sjekke? Jeg regner med dette ikke er noe man kan se på ultralyd. Eller er det greit så lenge den var godartet?

Kvinne 40
Svar

 Første tegn på at overgangsalderen nærmer seg (men likevel kan være 5-10 år fremover i tiden) er uregelmessige menstruasjoner, først litt kortere syklus, så forsinkelse av menstruasjon en uke, så en måned eller mer. Det betyr uregelmessig eggløsning, sterkt svingende hormoner og menstruasjoner som kommer og går uten system. Hormonanalyser sier ikke mye, for de svinger fra å være helt i bunn den ene måned til å være unormalt høye neste måned. Muskelknuter er veldig vanlige, de kan gi rikeligere blødninger, men ikke helt uryddig syklus, og de kan ikke forsinke menstruasjonen i to uker! Polypper kan gi mellomblødninger og noen anbefaler da at de fjernes. Du har tydeligvis ikke mellomblødninger.

  

I den fase du er i nå, så vi jeg anbefale hormonbehandling med gestagen (f.eks. Provera) i 12 dager hver måned. Det erstatter progesteron som i en normal syklus dannes etter eggløsning. Det regulerer blødningene. Når det ikke lenger produseres østrogen i dine eggstokker, stopper blødningene og du er kommet til menopausen (siste menstruasjon). Da kan du vurdere om du ønsker østrogenbehandling (som må kombineres med gestagen). Du kan også få en hormonspiral, den gir ikke regelmessige blødninger, men mindre blødning og 25% mister etter hvert blødningene, og også den kan også kombineres med østrogen om det senere skulle oppstå behov . Du har tydeligvis ikke klimakterieplager med hetetokter osv. Så det er ikke noe som tyder på østrogenmangel hos deg.

Til dine spørsmål:

1. Jeg har lest at østradiol nivået er normalt å ligge på 45 midt i menstruasjonen. Stemmer dette? Hvordan var min verdi tatt andre dag i mensen? Svar: Østrogen (østradiol) målt på dag 2-3 bør være lavere enn ca. 200 og FSH under 10.

2. Jeg er redd for å komme i overgangsalderen så tidlig. Jeg skal sjekke blodprøvene en gang til utenom mensen om en måned ca. Kan uregelmessig mens vare flere år før man kommer i overgangsalderen? Svar: Det har ingen hensikt å måle hormoner for de svinger fra måned til måned og i løpet av en normal syklus vil østradiol svinge fra ca. 50 til 1000 (eller høyere), og FSH vil svinge fra under 10 til 30. Høyeste verdier av begge hormoner er ved eggløsning, og den er ganske uregelmessig hos deg. Uregelmessighet kan vare fem å eller mer før menopause.

3. Vil man legge på seg av hormontilskudd? Eller blir det lettere å gå ned i vekt med tilskudd? Jeg har lest om økt kreftrisiko og Er skeptisk til å ta noe tilskudd når den tid kommer. Svar: Kvinner har tendens til å legge på seg med årene, både med og uten hormonbehandling. Noen studier tyder på at fettet legger seg mer gunstig (på hofter og på baken) hos de som har eget eller tilført hormon enn hos de uten hormon hvor det legger seg på magen, noe som er ugunstig mht. hjerte-kar sykdommer. Økt kreftrisiko (bryst) ses hvis man får østrogen/gestagen etter vanlig menopausealder, altså etter 50 år, ikke når det gis ved tidlig eggstokksvikt.

4. Bør jeg ta nye blodprøver akkurat i eggløsningsperioden? Svar: nei, det har ingen hensikt. Og dessuten vet du ikke når du har eggløsning med så uregelmessig syklus. Har man eggløsning, så er hormonene i orden.

5. Da jeg har fått påvist godartet polypp bør jeg fortsette å ta prøve fra livmoren for å sjekke? Jeg regner med dette ikke er noe man kan se på ultralyd. Eller er det greit så lenge den var godartet? Svar: Det jeg kan regne ut, så har du to ganger i sommer hatt forsinket menstruasjon på to uker, dvs du har vært uten blødning i mer enn fem uker, og det taler imot at muskelknute eller polypp gir blødning. Jeg tror ikke at disse funnene har noen betydning, men snakk med din gynekolog om det. Det er ulage i ditt hormonsystem som påvirker blødningsmønsteret, mener jeg.

Så mitt råd er regelmessig gestagentilførsel (Provera) for å regulere syklus. Så får du se hvordan det utvikler seg.

Vennlig hilsen Mette

PS hvis du hadde ønske om å bli gravid, så kunne man måle hormonet AMH for å vurdere ‘eggreserven’, men i din situasjon har det ingen hensikt.