Skjedebetennelse der tynne slimhinner er medvirkende årsak har den medisinske betegnelse: atrofisk kolpitt. Infeksjon i skjeden blir også kalt vaginitt, vulvitt og bakteriell vaginose.
I overgangsalderen blir slimhinnen i skjeden tynnere og mindre motstandsdyktig. Det skyldes at kroppen lager mye mindre østrogen enn før. Det oppstår lett rifter, sår og blødninger i skjeden. Mottakeligheten for infeksjoner er økt.
Det er ikke bare kvinner i og etter overgangsalder som kan oppleve dette. Kvinner som fullammer kan oppleve noe av det samme. På grunn lavt østrogennivå, vil slimhinnen i skjeden i denne perioden være slik den blir i og etter overgangsalder.
Symptomer
- Utflod, som ofte inneholder blod.
- Kløe og svie.
- Ubehag eller smerter ved samleie.
- Eventuelt smerter ved vannlatning.
Ved gynekologisk undersøkelse kan legen finne at slimhinnen i skjeden er tynn, tørr og lettblødende.
Diagnostikk
Legen vil stille endel spørsmål tilpasset hvilken fase av livet man er i. Dersom man er i alder hvor det er vanlig at overgangsalder kommer, vil det være naturlig med spørsmål knyttet til menstruasjonssykluser og eventuelle andre plager man kan ha rundt overgangsalder. Dersom det er aktuelt å behandle med østrogen, må legen også innhente informasjon knyttet til ulike risikofaktorer som vil være av betydning for å starte med østrogenbehandling, samt ønsker rundt dette fra den som har plagene.
Risikofaktorene som er viktig å få frem er om kvinnen har hatt blodpropp eller om det er mange i nær slekt som har hatt det, og om kvinnen har eller har hatt brystkreft, eller om hun har spesielle arvelige faktorer for brystkreft. Videre vil ofte legen gjøre en undersøkelse av underlivet og eventuelt ta celleprøve, bakterieprøve eller annet som er nødvendig ut fra plagene man har. Dersom det er nødvendig for vurdering av behandling, vil legen også måle blodtrykket.
Mistenkes andre sykdommer i underlivet, kan man bli henvist til en gynekolog.
Andre plager som man også kan oppleve i overgangsalder
Tørr og tynn slimhinne i skjeden og problemer knyttet til dette er en av plagene man kan få rundt overgangsalder. Man kan også oppleve å få hetetokter og uregelmessige blødninger. Blødningene kan både bli sjeldnere og større. Uregelmessige menstruasjoner kan starte flere år før overgangsalder.
LES OGSÅ: Dette er tidlig overgangsalder
Differensialdiagnoser - kan det være noe annet?
Blødninger i utflod og uregelmessige blødninger er ikke uvanlig rundt overgangsalder, men det kan også skyldes livmorkreft, blant annet. Man bør derfor alltid kontakte lege ved slike plager, slik at man også blir undersøkt med tanke på kreft.
Tørre slimhinner i underlivet kan også påvirke urinveiene slik at man får stadige urinveisinfeksjoner (blærekatarr), men stadige urinveisinfeksjoner, eller symptomer på dette, kan også forekomme ved kreft i kvinnelige kjønnsorganer og urinveier. Dette er ikke det vanligste og plager rundt overgangsalder og tørre slimhinner i underlivet også etter overgangsalder er oftest ikke farlig, kun plagsomt.
LES OGSÅ: Soppinfeksjon i underlivet
Behandling
Tilstanden skyldes østrogenmangel og kan behandles med dette. Når det gjelder valg av behandling knyttet opp mot østrogen, er det flere forhold som bør tas i betraktning. Blant disse er kvinnens alder, tidspunkt for overgangsalder, risikofaktorer som nevnt over og kvinnens ønsker.
Dersom man kun har plager fra kjønnsorganer og urinveier, kan man behandles med kunstig østrogen i form av vaginaltabletter, vaginalring eller vaginal krem.
Behandling med østrogen i pilleform (systemisk) må enten brukes syklisk, altså ikke kontinuerlig gjennom hele måneden, eller det må kombineres med gestagen (kunstig progesteron, kvinnelig kjønnshormon).
Dersom man har fjernet livmoren, blir behandlingen litt annerledes. Et alternativ kan være et preparat som heter Tibolon.
Behandling med østrogen gir økt risiko for blodpropp, hjerneslag og brystkreft. Samtidig reduserer det risikoen for benbrudd og kreft i tykktarm. Dersom man er under 60 år, er det totalt sett positiv helsegevinst ved å bruke hormonbehandling, men dette er avhengig av hvilke risikofaktorer man har. Lokalbehandling med blant annet østrogenholdig krem, vil ikke gi like stor påvirkning på resten av kroppen, som det østrogen i pilleform gjør.
Denne artikkelen er ikke ment å erstatte legekontakt.
Kilder: legemiddelhandboka.no (terapikapittel T14.3 Klimakteriske besvær) 12.06.17. Denne saken ble bygget på en opprinnelig sak av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger, i 2006. Katharina Eimind har oppdatert saken i sin helhet og utvidet den betydelig juni 2017.