Overgangsalder og behandling med østrogen

Har du plager som skyldes overgangsalder? Hormonbehandling kan hjelpe mot hetetokter, nattesvette og dårlig søvn.

HVA HJELPER MOT OVERGANGSPLAGER? Østrogen kan hjelpe. Men ikke alle kan bruke dette. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB
HVA HJELPER MOT OVERGANGSPLAGER? Østrogen kan hjelpe. Men ikke alle kan bruke dette. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Om overgangsalder

Overgangsalderen eller klimakteriet er en periode omkring menopausen som er den siste menstruasjon. Menopausen inntrer normalt mellom 40 og 60 år, vanligst omkring 50–52 år.

Det første tegn på at overgangsalderen er på vei, er endret og uregelmessig blødning. Det kan være kortere syklus, det kan være forsinket menstruasjon, og vekslende styrke av blødning før det stopper opp. Blødningsproblemene kan være så plagsomme at det er nødvendig med behandling. Hetetokter og svettebyger, mest uttalt om natten, er det de fleste kvinner forbinder med overgangsalderen.

Hetetokter og svettebyger er det vanligste symptom på overgangsalder, i tillegg til at menstruasjoner blir sjeldne og etter hvert stopper opp. Vi regner med at omtrent en tredel av kvinner er lite plaget, en tredel moderat plaget og en tredel så plaget at det går ut over livskvalitet med dårlig søvn og ustabilt humør. I gjennomsnitt ar det 5–7 år før symptomene blir borte. Noen er plaget resten av livet.

Hvem har behov for østrogen?

For kvinner med uttalte symptomer kan det være aktuelt å overveie østrogenbehandling som er den mest effektive behandling som kan tilbys. Det er østrogentapet som utløser symptomene, og da er det logisk å behandle med østrogener.

I Norge bruker vi stort sett bare østradiol som er identisk med det østrogen-hormon som eggstokkene produserte i den fruktbare periode av kvinnens liv. Det har vært mye diskusjon omkring nytte og risiko ved østrogenbehandling. Her gis en oversikt over fordeler og ulemper med østrogen samt rutiner for behandling.

LES OGSÅ: Hvordan vite at man har kommet i overgangsalderen?

Fordeler med østrogen:

Ulemper med østrogen:

  • Brukt alene øker østrogen risiko for kreft i livmorslimhinnen (endometriecancer). Hvis østrogen kombineres med hormonet gestagen (evtuelt i form av en hormonspiral) fjerner man denne økte risiko.
  • Østrogen kombinert med gestagen øker risiko for brystkreft, spesielt ved langtidsbruk (over fem år). Østrogen brukt alene (uten gestagen) kan for eksempel være aktuelt hvis kvinnen har fått fjernet sin livmor. Dette gir liten eller ingen økt risiko for brystkreft.
  • Risiko for blodpropp og slag økes med østrogenbehandling i tablettform. Hvis østrogen doseres gjennom huden som plaster, spray eller gel, ser det ikke ut til at det er økt risiko.
  • Øker risiko for gallesykdom som gallestein eller galleblære betennelse. Men dette kan tilsynelatende også unngås ved tilførsel av østrogen gjennom huden (plaster, spray eller gel).
  • Mange brukere får tilbakefall av symptomer når østrogenbehandlingen avsluttes, men det er kanskje på et tidspunkt i livet hvor plagene tåles bedre?
PLASTER: Østrogenbehandling kan gis som plaster. Det kan redusere bivirkninger. Foto: AFP
/ Ho
PLASTER: Østrogenbehandling kan gis som plaster. Det kan redusere bivirkninger. Foto: AFP / Ho Vis mer

Hvilke kvinner bør ikke bruke østrogen?

  • Kvinner som har hatt brystkreft bør ikke bruke østrogen, men brystkreft hos nær slektning som mor eller søster er ikke grunn til å avstå, heller ikke ved arvelig brystkreft hvor det foreligger feil i BRCA-genet.
  • Kvinner som har hatt blodpropp eller slag og som har arvelig økt risiko for blodpropp bør ikke bruke østrogen. Ved spesielt store plager kan man overveie østrogen gitt gjennom huden.
  • Kvinner som har hatt menopause (siste menstruasjon) for mer enn 10 år siden, eller som er over 60 år bør ikke starte med østrogenbehandling.
  • Kvinner som har kronisk leversykdom
  • Ved den sjeldne tilstand, porfyri, bør kvinnen ikke bruke østrogen.
  • Uregelmessige vaginalblødninger bør utredes før østrogenbehandling startes.

Disse kvinner kan bruke østrogen

  • Kvinner som røyker. De vil ofte komme tidligere i overgangsalder, har større plager og har større risiko for hjerte-kar sykdommer og beinskjørhet. Østrogen tatt gjennom huden kan være en fordel.
  • Det er en myte at overvektige har mindre hetetokter, tvert imot. Også her kan østrogen tatt gjennom huden kan være en fordel.

Hvilke kvinner bør oppfordres til hormonbehandling?

Kvinner som kommer tidlig i overgangsalder, det vil si før 40–45 år bør oppfordres til å bruke østrogen frem til forventet menopausealder ved ca. 50–52 års alder. Uten hormontilskudd øker hun sin risiko for beinskjørhet, hjerte-kar-sykdommer, Parkinsons sykdom, muligens for demens og for redusert levealder.

Kvinner som har risiko for beinskjørhet og som ikke kan bruke de legemidler som vanligvis brukes for å hindre beinskjørhet, for eksempel på grunn av bivirkninger, kan bruke østrogen for forebygging.

Når skal hormonbehandling startes?

Behandling skal startes ved symptomer, men ofte kan det være lurt å se om plagene er forbigående, spesielt hvis menstruasjonene ikke har stoppet. Hormonnivået kan være svært svingende i årene før menopausen, så en blodanalyse av hormonnivået gir ikke god informasjon

Hvis livmoren er fjernet eller kvinnen har en hormonspiral som har stoppet blødningene, kan man ved en blodprøve vurdere om overgangsalderen er inntrådt, men som sagt, en enkelt hormonprøve er et øyeblikksbilde og forholdene kan forandre seg fra uke til uke.

Hormonbehandling bør startes før det har gått 10 år etter menopausen, og før fylte 60 år.

Prinsipper for behandling

Hvis behandling startes før det har gått et år etter menopausen, så velges en kombinasjon av østrogen og sekvensiell gestagen med østrogen kontinuerlig og gestagen i 10 til 14 dager i løpet av syklus på 28 dager. Det vil medføre regelmessige blødninger.

Har det gått mer enn ett år etter menopausen, kan man bruke et kontinuerlig regime med kombinasjon av østrogen og gestagen i hele behandlingen, evt., et legemiddel som inneholder et kunstig hormon som har både østrogen og gestagen effekt. Slik kontinuerlig behandling vil på sikt gi blødningsfrihet, men i de første 3–4 måneder kan det komme gjennombruddsblødninger.

Hvis det kun er lokale plager som tørrhet i skjeden og sårhet ved samleie, så kan det gis lokal behandling med stikkpiller, skjedekrem eller tabletter til å plassere i skjeden.

Hvor lenge skal man bruke østrogen?

Det er i prinsipp ingen begrensning på hvor lenge behandlingen skal pågå. Det kan kanskje være lurt å holde pause med noen års mellomrom for å vurdere tilstanden og eventuelt behov for å fortsette. Justering av behandlingen kan bli aktuell med lavere dose eller med nye preparater som hele tiden kommer på markedet.

Hvis fastlegen ikke har erfaring og kunnskap, så bør kvinnen få henvisning til gynekolog. Fastlege og gynekolog kan samarbeide om behandling.

Kilder:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer