Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vulvodyni

Spørsmål

Hei. Jeg er ei dame fra nord Norge som nettopp er blitt pensjonist. Jeg har iløpet av di siste 5 årene vært plaget med brennende ubehag , verk nedentil. Har iløpet av disse årene vært hos 2 gynekologer, ingen av dem kunne hjelpe meg, di va i tvil om hva det kunne være. Det ble og da tatt prøver å huden uten at det førte til noe. Jeg har brennende ubehag ( ikke svie el kløe ) , det virke som om det er på høyre side , disse følelsene er også mellom rumpeballene og på høyre side, det veksler liksom , av og til framme og av og til bak, det har liksom gått i bølger og , av og til er det borte , men no i det siste har det tiltatt og verst er det når jeg skal legge meg for natta, det er helt forferdelig da, kanskje fordi jeg slapper av da, kan våkne på natta pga det. Jeg prøver å dusje meg hver kveld uten å bruke noe såpe. Det virker som det kan være nervebelagt . Det har og vært inntil no siden jeg fikk dette at jeg ikke har kunnet ligge på venstre side, da kom brenningen fort, så snart jeg snudde på meg så forsvant det, men no gjør det ikke det. Har nettopp vært hos fastlegen og vi ble enig om å prøve (vagifem), for å se om det hjelper, har brukt den i ei uka no uten at det hjelper. Har og brukt en rekke kremer, (eurax,xylokain, canesten, remisoft), sistnevnte har jeg brukt mest og har hjulpet noe. Vet jo at alternativet er Vulvaklinikken, noe jeg ikke hadde så særlig lyst til, hvis det er noe jeg kan gjøre hjemmefra har det vært best. Hadde og vært bra hvis jeg kunne fått noen tips om dette , hva det er og hva man kan bruke eller gjøre før å dempe på dette.

Kvinne 67
Svar

  

Etter beskrivelse av dine symptomer kan du lide av tilstanden ‘generell vulvodyni’ hvor det er brennende eller stikkende smerter i vulva (ytre kjønnsorgan). Det er ikke synlige forandringer i huden, og symptomene kan komme og gå. Du beskriver symptomene på høyre siden, men er det bare på høyre side? Smerter som er ensidige kan ses etter helvetesild, de sitter typisk bare på den ene side av kroppen. Uansett, i begge tilfeller dreier det seg om nervesmerter, nevralgi, som du selv er inne på. Hva som utløser vulvodyni, vet man ikke, men det er mest vanlig hos de noe eldre kvinner.

Av de legemidler du har brukt, er det kun xylocain som muligens kan ha effekt, og som f.eks, kan brukes før natten. Jeg tror ikke at østrogen i form av vagifem har effekt, den virker jo i skjeden.

Nevralgiske smerter kan forsøkes behandlet med ulike legemidler: epilepsimidler (jeg har hatt en pasient som hadde god effekt av Tegretol), trisykliske antidepressiva (som Sarotex) eller gabapentin (Neurontin). Hør med din fastlege. Start med svak dose of øk ved behov. Det kan gå mange uker før du kan merke effekt. 

Det er lang ventetid til vulvaklinikker, så kanskje du skal be om en henvisning om nevnte behandlinger ikke virker.

Jeg håper inderlig at du kan få hjelp. 

Vennlig hilsen Mette

Her kan du lese mer: https://vulva.no/vulvodyni-begge-typer-pasient/

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-