Vulvitt og hemorider etter fødsel

Spørsmål

Jeg fødte et barn for ca. 1 år siden. Skjeden er fortsatt sår og øm og med kløe, særlig ved arret der jeg ble klippet opp og mellomkjøttet. Jeg hadde soppinfeksjon rett etter fødselen, og har trodd at det fortsatt kan være det. Men jeg synes det ikke blir noe særlig bedre etter å ha brukt krem. Etter samleie kan jeg ofte ha veldig vondt og følelse av "tungt" undreliv - av og til så sterkt at det gjør vondt å stå.

Jeg hadde ca. 1 time pressetid uten pressrier og nå synes jeg det har gått vel mye ut over endetarmen. Ved avføring blir den presset ut ca. 2 cm. En bløt ring som blir presset ut og av og til blør det litt. Jeg har ikke problemer med ufrivilling avføring, men det hender jeg har problemer med å få ut bløt avføring.

Hva kan jeg gjøre med dette? Synes ikke jeg har blitt møt med særlig forståelse hos fastlegen min. Ut over de fysiske plagene gjør dette at jeg har problemer med få tilbake et bra sex-liv med kjæresten min. Det er vanskelig først og fremst psykisk.

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

1.Plagene fra skjeden antar jeg skyldes en underbehandlet soppinfeksjon. Det mest effektive er å ta en kur med tabletter til å svelge mot sopp. I tillegg bør du anvende krem mot sopp, men som er tilsatt et mildt corticoid ("hydrocortison"). Det at underlivet føles tungt etter fødselen, kan skyldes naturlige forandringer i vevet. Hvis dette hemmer deg, bør du henvises til gynekolog,eller få en avtale på fødeavdelingen.
*
2. Problemet med endetarmen oppfatter jeg som hemorider. Dette bør vurderes av en kirurg.