Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vridning av eggstokker

Spørsmål

Hvorfor og hvordan oppstår vridde eggstokker? Hva kan dette føre til? Hvor viktig er det å få stilt diagnosen raskt og bli opererert og hva gjøres under en slik operasjon? Hvordan foregår denne operasjonen? Hva må man være oppmersom på i ettertid?

Kvinne, 21 år

Svar

Hei!
Takk for spørsmålene. Vridning av eggstokker (ovarialtorsjon) eller eggledere er heldigvis ikke en vanlig tilstand, men vi ser tilstanden oftest når kvinnen er i reproduktiv alder- altså i de årene hun kan få barn. Ofte forårsakes dette av sykdom eller en abnormalitet i ovariet. Det finnes en rekke risikofaktorer som graviditet, indusert eggløsning, forstørret eggstokk på grunn av godartede svulster eller på overstimulering med medisiner som skal øke fertiliteten (fruktbarheten). Tilstanden forekommer i sjeldne tilfeller også hos barn, da uten at det er sykdom tilstede. Årsaken til at det viktig med tidlig diagnose og behandling er at arterien kan bli avklemt og manglende blodtilførsel kan føre til nekrose (vevsdød). Symptomene er plutselig smerte i bekkenet samt kvalme og oppkast. I dager og uker før denne plutselig smerten, kan pasienten oppleve kolikklignende smerter, sannsynligvis på grunn av periodisk avklemning og vriding av tube og ovarium. I tillegg til ruggeømhet i livmorhalsen er det smerter på den ene siden nederst i magen hvor man ofte kan kjenne ne oppfylning. Behandling består av at man via kikkhulskirurgi (laparoskopi) går inn og forsøker å redde eggleder og eggstokk ved å vri de tilbake i normal posisjon, hvis ikke allerede eggstokk og ovarium er blitt nekrotisk, da fjernes disse bare kirurgisk.
I ettertid må man være oppmerksom på nye symptomer på vridning som nevnt ovenfor, hvis eggstokken har latt seg redde og kontakte lege ved den minste tvil om nye symptomer.
Ellers er det vanlige postoperative forholdsregler.

Lykke til og god bedring!