Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vond lukt fra skjeden og sårhet

Spørsmål

Hei! Jeg sliter utrolig mye med underlivet for tiden. De siste mnd har jeg sliti med vond og sur lukt, litt «fiskeaktig» om man kan si det sånn. Den kommer tilbake igjen kort tid etter jeg har dusjet og det er sinnsykt slitsomt. Jeg hsr derfor måtte gå med tampong nesten døgnet rundt så ikke denne lukta skal komme da jeg er på jobb osv. Nå den siste uka har jeg fått utrolig vondt nedentil, det svir og klør - og gjør vondt å føre inn tampong. Hva kan dette være?? Vil helst ikke til gynekolog da jeg har angst for dette ig heller ikke råd akkurat nå..:

Kvinne 20
Svar

Det er normalt for kvinner i fruktbar alder å ha noe utflod fra skjeden. Normalt finnes melkesyrebakterier i skjeden, de gir et surt miljø som hindrer andre bakterier å komme inn i skjeden. Det gir en syrlige lukt som er tegn på normale forhold i skjeden. Rett før eggløsning kan det komme et seigt sekret fra skjeden, det skyldes hormonpåvirkning og det fremmer fruktbarheten (men kvinnen kan bli gravid uten å ha dette typiske eggløsningsslim).  

Under spesielle forhold, f.eks, ved hyppige samleier, kan det oppstå en unormal sammensetting av bakteriefloraen i skjeden. Det betegnes som bakteriell vaginose (BV). Det er ikke lenger surt i skjeden og de snille melkesyrebakterier er erstattet av mer ubehagelige bakterier som kan gi et grålig utflod og den karakteristiske fiskelukt. Legen kan stille diagnosen ved mikroskopi av utfloden, pH er høyt og lukten spesiell. Det er ikke en kjønnssykdom. BV kan behandles med tabletter eller med stikkpiller.  

Du beskriver kløe og svie i underlivet. Det er typisk ved sopp som er ganske vanlig. Det kan behandles med tabletter eller lokalbehandling med stikkpille og krem. Menn kan også få sopp, men det er da tilfeldig. Sopp er ikke en seksuelt overført sykdom.  Klamydia og gonore kan også gi utflod. Det er kjønnssykdommer som bør utelukkes.  

For å få den rette diagnose og den rette behandling, så er det dessverre nødvendig med en gynekologisk undersøkelse, men det kan utføres hos din fastlege. Det er ikke nødvendig å gå til gynekolog.   

Hvis det nå er kløe og svie som er det mest plagsomme symptom, så kan du kanskje forsøke en soppkur og se om det hjelper. Legemidler for sopp er å få uten resept.

Vennlig hilsen Mette

PS du bør unngå å bruke tampong for utflod eller lukt. Det kan øke iritasjonen