Vestibulitt -

Spørsmål

Fødsel for fem mnd.siden.36 timers fødsel,endte med keisersnitt.Reopr.etter en uke p.g.a komplik. Bl.a.bet.Mange smertefulle gyn.unders.Har hatt sterke smerter i u.livet etter fødselen.Mange legebesøk.Fikk diagn.vestibulitt i går av gyn.Fikk vite at dette var en tilstand med spasmer i underl.og hevelse;sårhet som følge av dette.Dette kom p.g.a det eg hadde vært igjennom i forb.med fødselen sa gynek.Fikk veldig dårlig info.om hva jeg bør gjøre videre.Verker hele tiden,det svir og brenner og eg er veldig hoven, samleie er uaktuellt.Han sa det ikke gikk an og operere,men det har jeg lest at går an.Stemmer dette og evt.hvor kan de hjelpe meg?Er svært fortvila og vet ikke hva jeg skal gjøre.Finnes det noe smertelindring?Hva gjør jeg videre nå?bor i bergen.Har lest om dette på internett,men føler jeg ikke vet nok.Har lyst og operere.Lurer på hvorfor de venter med det?.Plagene er blitt verre..

Relevante sykdommer/medisiner: Seroxat-brukt i 2 uker.p.g.a depr.i forbind.med sykdom.

Kvinne, 27 år

Svar

Vi vet ikke sikkert hva som er årsaken er til vestibulitt. Det er dog ikke uvanlig at det kan være en resttilstand etter tidligere soppinfeksjoner, og det er i alle fall å anbefale å ta en lengre kur med Diflucan-tabletter. I tillegg kan brukes f. eks. Daktacort eller Kenacutan-salve der hvor det er sårt og vondt.
En annen årsak til vestibulitt kan være stress og belastning i tilværelsen. Her kan forsøkes et sterkere middel mot depresjon, f. eks. Sarotex.
Selv om du bor i Bergen, vil jeg likevel råde deg til å kontakte Vulva-klinikken på Rikshospitalet, Oslo. Der er det et team som interesserer seg spesielt for lidelser i kjønnslepper og skjede-inngang. Din fastlege eller gynekolog vil sikkert hjelpe deg med en henvisning dit.
Lykke til - og god bedring!