Vestibulitt

Spørsmål

Jeg er en 29 aar gammel kvinne som tror jeg lider av vestibulitt.
Jeg har smerter i kjedeinngangen (mellom kl 5 og 7) ved samleie. Smertene varer i ca 12 timer etter siste samleie.
Forste gang jeg var plaget av dette var da jeg var 21 aar og begynte med p-piller. Smertene den gangen var saa store at jeg til slutt maatte avstaa fra samleie. Resultatet ble at kjaeresten min gikk fra meg. Den gangen fikk jeg en rekke feilbehandlinger (soppmidler etc) som resulterte i enda vaerre plager. Etter dette har jeg hatt kortvarige forhold hvor smertene har vaert tilstede enkelte ganger.
For ett aar siden leste jeg om sykdommen og kjente igjen symptomene. Jeg leste ogsaa at p-piller, soppmidler, saape i underlivet og antibiotika kan fremkalle sykdommen. Siden da har jeg for det meste avsaatt fra dette med unntak av en antibiotika kur og noe bruk av soppmiddel.

Naa har jeg truffet "mannen i mitt liv" og er livredd for aa miste ham. Vi har hatt en bra sexliv frem til naa hvor smertene er kommet tilbake. Jeg har lest at sykdommen bor leges av seg selv og at det tar i beste fall 6 mnd. Jeg onsker ikke aa vente i 6 mnd da jeg er redd for aa miste kjaeresten min. Mine sporsmaal er folgende:
- hvilke tiltak kan jeg ta for aa bli bedre
- anbefaler du bruk av antidepressiva (i saa fall hvilken type (jeg bor i USA og trenger et internasjonalt navn)
- hva innebaer en operasjon (hva er bivirkingene)
- hva slags bedovende krem kan jeg bruke for aa kunne gjennomfore et samleie (internasjonalt navn)

Tusen takk for hjelpen

Relevante sykdommer/medisiner: Vestibulitt

Kvinne, 21 år

Svar

Vestibulitt kan være en vanskelig trakterbar sykdom, som vi ofte ikke finner årsaken til. Det er imidlertid ikke sjelden at en lang kur mot sopp vil hjelpe. Det beste er tabl. Diflucan (kjemisk: Fluconazol), 150mg 2 ganger pr. uke i 4-6 uker. Hvis dette ikke har effekt, kan antidepressivum Sarotex (Amitriptylin), 10mg 3 ganger daglig, virke positivt. Operasjon kan være siste utvei, men metoden er omstridt. En plastisk operasjon vil etterlate seg arr, som kan bli overfølsomt og smertegivende, men inngrepet har positivt resultat hos noen.
Emlakrem, AstraZenica, (lidocain, 0,25%) er en bedøvende krem, som kan forsøkes i forbindelsde med samleie. Den er her reseptbelagt.
Dermovat (Klobetasolpropionat, 0,05%) er en sterk corticoidkrem/salve, som kan forsøkes anvendt i 3 dager om gangen, men som kan repeteres f. eks. hver 2. uke. Den demper betennelsesreaksjonen lokalt.
På Rikshospitalet, Oslo, er det opprettet en kompetent "Vulvaklinikk", som kan kontaktes for videre råd. Lykke til og god bedring!