Vestibulitt?

Spørsmål

Hei!!
Jeg har vært hos gynekolog/spesialist, allemnnlege og de finner ikke noe galt. Problemet mitt er at jeg har en svie i skjeden, som har vedvart i ett år nå. Noen dager er jeg nesten uten symptomer (1 av 8 dager), mens andre dager, spesielt dager med stress, kommer svien sterkt. Det svir litt langt inne i skjeden og varer i 1-2 timer vanligvis før det forsvinner og kommer tilbake, føles som det er ved urinrøret, og jeg har en brennende følelse i ytre skjeden. Klør av og til og utfloden er blank/hvit og lukter syrlig. Jeg har i alle år vært plaget med med soppinfeksjon, men da jeg har hatt en ubeskrivelig kløe, nå klør det nesten ingenting. Jeg har brukt så mye håndkjøpspreparater mot sopp i skjeden at jeg reagerer allergisk/motsatt med kløe og irritasjon på disse. Canesten,daktar,pevarlyl,melkesyrekapsler,helsekostprodukter. Diflucan hjelper ikke heller. Det svir litt mer etter at jeg har vært på do. og går raskt over. UVI er det ikke og heller ingen kjønnsykdommer finner de. Jeg går snart i oppløsning av fortvilelse. Samleie er nesten helt umulig og det går på helsa løs! Kjæresten min bor i utlandet, så jeg treffer han ikke så ofte. Heldigvis må jeg nesten si!
Er også hos homeopat og får behandling, men det hjelper ikke heller. Jeg bruker ingen medisiner, ikke p-piller eller noe. Jeg lurer på hva i all verden jeg skal gjøre og om det finnes overhodet noen mulighet til og få hjelp. Gyneokologspesialisten jeg var hos var ikke spesielt flink eller interessert i å prøve å fine ut av det dessverre. På forhånd tusen takk for svar.

Kvinne, 30 år

Svar

Etter beskrivelsen din, tror jeg du har vestibulitt, som er en betennelsestilstand i genital hud/slimhinne. Dette oppstår vanligvis hvis en tidligere har hatt mer kliniske infeksjoner som herpes, kjønnsvorter eller oftest soppinfeksjon. Den beste behandling er sterk corticoidsalve, f. eks. Dermovat, anvendt i nedtroppende dose fra 2 ganger om dagen til 1-2 ganger pr. uke over en periode på 4-6 uker. Hos andre kan det ha effekt å anvende liten dose av et antidepressivt medikament (Sarotex), for non tilfeller kan skyldes forstyrrelse i nervefunksjon. (Det er altså ingen behandling mot depresjon i dette tilfelle!)
Vulvaklinikken på Rikshospitalet er et kompetansesenter for lidelser i ytre kjønnsdeler, og hvis mulig, kunne du bli henvist dit av fastlegen din. Lykke til .- og god bedring!