Vestibulitt?

Spørsmål

Hei!
Jeg har et svært plagsomt problem med underlivet. Jeg har vært hos uttallige leger og gynekologer, men ingen ser ut til å ville hjelpe! Problemet er da dette: Det begynnte med at jeg fikk noe som legene kalte bakteriell vaginose.Etter fulgte da mange soppinfeksjoner.Jeg har ikke engang tall på hvor mange canesten- og pevaryl-kurer jeg har tatt.Nå har det kommet til at slimhinnene er så såre og irriterte at jeg går konstant rundt og svir.Det er vondt å gå på do,og sexlivet er jo helt ødelagt.Noen ganger er jeg derimot bedre og ikke svir.Da blir det selfølgelig til at vi har sex.Og da blir jeg så dårlig at det blir LENGE til neste gang.Det er hovedsaklig rundt skjedeåpningen huden er sår og rød.Det er på en måte som om slimhinnene har tørket ut.Når jeg er på det værste så sprekker huden og blir veldig sår. Dette har nå vart i 2 1/2 år. Jeg begynner mildt sagt å bli veldig lei.Ser ikke lenger noen ende på dette,og er av den grunn litt deprimert kjenner jeg.Det virker jo naturligvis veldig inn på forholdet vårt at vi aldri kan ha sex, og jeg er redd at om jeg ikke får hjelp snart så ryker forholdet. Jeg føler at uansett hvor jeg går så blir det bagatellisert og jeg får ingen hjelp.Jeg fikk vite hos en av legene jeg var at det var ubalanse mellom bakteriene i skjeden og kan smurte på et stoff på livmortappen.Men dette var ikke til hjelp.Hvis de ikke finner noe der og da så sender de jo meg ikke videre til noen som kan finne noe!Hvor skal jeg da gå?? Håper du har et svar/et forslag til diagnose jeg kan bringe videre til legene mine. På forhand takk!

Relevante sykdommer/medisiner: Yasmin p-piller

Kvinne, 21 år

Svar

Den vanligste årsaken til din beskrevne tilstand, som jeg tror er "vestibulitt", er underbehandlede soppinfeksjoner. I første omgang bør du få gjentatte kurer med Diflucan-tabletter, f. eks. 2 tabletter pr. uke i 4 uker. Samtidig kan du få utskrevet Dermovat corticoidsalve, som du anvender morgen og kveld i én uke deretter 3 ganger neste uke, så 2 ganger, og deretter 1 gang pr. uke i f. eks. 6 uker. Du bør dessverre avstå fra sex de første 3-4 ukene.
Hvis ikke dette fører frem, er det en egen "Vulvaklinikk" på Rikshospitalet i Oslo, og som du kan bli henvist til. God bedring!