vestibulitt

Spørsmål

Jeg prøver igjen. Kjenner du til helsekost eller plantemedisiner som kan hjelpe mot vestibulitt? Jeg spør på vegne av min 21 år gamle datter som er sterkt plaget av dette problemet. Huden i skjedeåpningen er svært sår og øm og et normalt seksualliv er helt utenkelig slik situasjonen er nå.

Kvinne, 21 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Det er viktig at hun er blitt skikkelig undersøkt, slik at andre årsaker til vulvovaginitt er utelukket. Det kan være vanskelig å stille diagnosen, og ofte er dette en spesialistoppgave.
Vi vet ikke sikkert hva som er årsaken er til vestibulitt. Det er dog ikke uvanlig at det kan være en resttilstand etter tidligere soppinfeksjoner, og det er i alle fall å anbefale å ta en lengre kur med Diflucan-tabletter. I tillegg kan brukes f. eks. Daktacort eller Kenacutan-salve der hvor det er sårt og vondt.

Mange av kvinnene, som har slike smerter i skjedeåpningen, har en del fellestrekk. Hyppig bruk av antibiotika kan ha endret den naturlige balansen i skjeden. Candida er en sopp som finnes i skjeden hos noen kvinner uten å gi plager, men som kan blusse opp og gi kløe etter en antibiotikakur.

Huden og slimhinnene i inngangen til skjedeområdet er følsomme deler av kroppen. Overvasking og vask med såpe kan forårsake problemer. Det kan bli for tørt i skjeden. Trangt tøy og barbering kan også skape irritasjon. I noen tilfeller kan det hjelpe å slutte med p-pillen i en periode. Samleiepause. Tålmodighet er helt nødvendig. I tillegg kan en lære avspenning, og hvordan en skal forstå smertene bedre.
Ikke bruk såpe i underlivet. Bruk olje fra apoteket i stedet.
Spontan helbredelse/forbedring skjer vanligvis etter noen år.
Jeg har ingen erfaring med naturpreparater som kan hjelpe. Man skal være litt forsiktig med å bruke mange ulike salver, da det kan medføre økt irritasjon av huden. Weleda firmaet har imidlertid en del salver for barnehud som er milde og kan prøves. Fås kjøpt på helsekost forretninger.
Panax Ginseng eller hvitløk som kapsler kan forsøkes for å styrke immunforsvaret.
Dersom situasjonen hennes er uakseptabel, vil jeg råde henne til å ta kontakt med vulvaklinikken på Rikshospitalet. Der er det et team som interesserer seg spesielt for lidelser i kjønnslepper og skjede-inngang. Fastlegen hennes kan hjelpe henne med dette.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-