Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vektøkning med p-stav

Spørsmål

Hei. Kan p- stav gi vektøkning ? Min datter på 17 år fikk satt inn for 4-5 månder siden, og har gått opp minst 4 kg siden, kanskje mer. Hun gikk på cerazette ca halvt år før dette, og gikk også da opp noe. Men ikke så mye som nå. Min datter har fått beskjed på ungdoms helsestasjonen at p- stav ikke skal gi vektøkning . Dette står også på nettet. Men leser likevel på diverse forumer at flere opplever å gå opp i vekt. Nå vurderer hun å ta den ut og heller sette inn kobber spiral . Jeg har lest om en som heter flex t 300. Gir denne færre bivirkninger enn den vanlige kobberspiralen? Hun vil helst ikke bruke noe med hormoner.

Kvinne 45
Svar

  

Hvis man leser Felleskatalogen om legemidler, https://www.felleskatalogen.no/medisin, så vil man se at en vanlig bivirkning ved gestagen prevensjon (minipillen Cerazette, p-stav og p-sprøyte) er vektøkning. Nå skal det tilføyes at det ikke er uvanlig med vektøkning hos tenårsjenter, ogsåhos de som ikke bruker hormonell prevensjon.. 

Hvis hun helt vil unngå hormoner, så er kobber-spiral en mulighet. Flexi-T 300 er den minste kobberspiral, og man kan anta at den har minst bivirkning i form av økning av menstruasjonsblødning. Spiral kan også brukes av jenter som ikke har vært gravide, men det anbefales å sjekke at de ikke har infeksjon (klamydia eller bakteriell vaginose).

Det gis tilskudd til spiral. I en alder av 17 år, vil hun sannsynligvis få spiralen gratis

Vennlig hilsen Mette