Var det en spontanabort?

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på snart 23 år. Jeg og kjæresten har bestemt oss for å begynne familielivet. Jeg sluttet på p-pillen (mercilon) den 24 mars. Begynte på p-pillen da jeg var 16 år. Tok den siste sukkerpillen 23.mars. Har hatt normal syklus på 28 dager hvor de 4 første dagene av sukkerpillen er mensen. Har hatt litt diverse symptomer som hard mage, en del stikninger nede i sidene av magen helst høyre side, hodepine, hvit utflod, tisse mye. Tenkte dette er kroppen som prøver å komme tilbake til normal. 17-20 april skulle jeg normalt sett hatt mensen. Den kom ikke så jeg tok graviditetstest 20 april som var negativ. 23 april våknet jeg kl 05.30 med intense smerter nederst i høyre magedel. Klarte ikke bevege meg mens smertene pågikk. Kom og gikk.
Mens jeg stod på badet og stelte meg til jobb var de så vonde smerter at jeg "krøkte" meg sammen og brølte når de kom. (smertene kom og gikk ofte). toalettbesøk nr1: bare vannlating. toalettbesøk nr2 før 08 med litt blodig slim som kom ut vagina.
Rundt 08 slapp de intense smertene. Men var smerter ennå, bare ikke såå vonde. Toalettbesøk 3 avføring og ingen blod fra vagina. Kald følelse nede i høyre side. Var vondt hele dagen. 4 toalettbesøk så det ut som mensen kom. rødt blod resten av dagen. 24 april er det fortsatt mensen? Men utover dagen ble det mindre og mindre. På kvelden ble det brunlig. Vondt hvis jeg trykker på magen bare. 25 april er det kun helt brun utflod. Som også bare har minsket fra mye brunt til mindre. Altså mengde. Fortsatt vondt hvis jeg trykker på magen. Det jeg lurer på er hva som skjer. Er det mensen, en blødning, hva var de intense smertene. Kan de ha vært en spontanabort? Eller er det bare kroppen som ikke er helt til normalen enda. ?

Svar

Hei.

Du hadde en negativ gravitest 20.april, altså kun 3 dager før disse tingene skjedde. Det betyr at du sannsynligvis ikke har vært gravid og at det isåfall neppe kan ha vært en spontanabort, om du har utført prøven riktig, for slike prøver kan man i praksis stole på. Eventuelt kan en tenke at du har vært i så tidlig fase av et svangerskap at ikke gravitesten slo ut ennå, men da er det samtidig så tidlig i et svangerskap at en ikke ser for seg slike dramatiske symptomer som du beskriver.

Men ingenting sikkert kan sies i ettertid.
Du forteller at du fremdeles har smerter, og selv om de er avtagende og det er svært bra, så synes jeg du skal oppsøke din lege for dette nå for å få dette sjekket. Så sterke smerter som du beskriver, uten sikker årsak, er en grunn til legebesøk.
Legen kan da også ta en blodprøve på deg for å se om du har svangerskapshormon i blodet (HCG) og på den måten få klarhet i om du har vært gravid eller ikke.

God bedring videre.