Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Valg av prevensjon til jente på 16 år.

Spørsmål

Hei! Har en datter på 16 år som nå har begynt på p-piller. Hun har fått Loette 28. Dette er etter det jeg skjønner en kombinasjonspille. 2 første ukene synes jeg hun forandret seg litt sånn som veldig følsom, blir lettere irritert å starter meningsløse diskusjoner.. men håper dette gir seg etterhvert. Men så lurer jeg på følgende: Hvorfor kan hun ikke få samme type som sine venninner? Tenker da på de typene som ikke gir økt risiko for blodpropp. Hva er grunnen til at hun ikke blir tilbudt dette? Hva er forskjellen? Har jo fortsatt blødning og smerter når mens

Mann 45
Svar

  

Det som kan være aktuelt for unge jenter som skal begynne med prevensjon er følgende:

  • I lange tider har det vært den kombinerte pillen (med østrogen og gestagen) som har vært første valg som prevensjon for unge jenter. Den gir regelmessig syklus, gir mindre blødning og vil i mange tilfeller stoppe menstruasjonssmerter. Jenten kan i grunn selv bestemme når hun vil ha sin menstruasjon, eller hun kan helt droppe menstruasjon (ved å utsette eller hoppe over den pillefri perioden). Noen piller (ikke akkurat Loette) kan også være behandling for kviser som mange jenter i tenårene sliter med. Problemet med denne kombinerte pillen er øket risiko for blodpropp. Uten bruk av p-pille får årlig 2 av 10.000 jenter blodpropp (vanligst er blodpropp i beinet som ikke er livsfarlig), med p-pille er det en risiko på 6-10 av 10.000. Lavest risiko for piller av typen Loette, størst risiko for de som hjelper mot kviser. I det første året av p-pille bruk er det størst risiko. Husk at 9.994 av 10.000 ikke får blodpropp.
  • For de som er spesielt utsatt for blodpropp, f.eks. har en arvelig faktor, så velges piller uten østrogen, altså piller som bare inneholder hormonet gestagen. Noen betegner dem som minipiller, andre som østrogenfri p-piller. De øker ikke risiko for blodpropp, men påvirker blødningsmønsteret: 1/3 får omtrent samme menstruasjon, 1/3 mindre menstruasjon og 1/3 mer og uforutsigbar blødning. En del slutter på grunn av uakseptable blødninger.
  • I dag anbefaler Legemiddelverket LARC prevensjon (Long Acting Reversible Contraception) som omfatter prevensjonsstav eller hormonspiral. Begge disse metoder inneholder kun gestagen og medfører samme bivirkninger som den østrogenfri p-pille, men hormonspiralen har størst tendens til å redusere blødninger. Fordelen med LARC er at brukeren ikke behøver å huske på sin prevensjon til daglig, bare når metoden etter 3-6 år skal fornyes. LARC har derfor størst sikkerhet mot uønsket graviditet.

Hvilken samtale det har foregått mellom din datter og helsesøster/legen, vet jeg ikke. Hvis hun har smerter ved menstruasjon, så har helsearbeideren kanskje tenkt på p-pille som den beste løsning, ikke minst ved at hun selv kan bestemme når hun skal ha blødning og unngå det i spesielle situasjoner, evt. helt hoppe over blødning?

Helsearbeideren bør ha fortalt henne om de vanligste symptomer på blodpropp, smerter med eller uten hevelse av bein eller arm, tungt for å puste eller plutselig hodepine.

Er ikke diskusjoner og meningsløse påstander ganske typisk for tenårsjenter? 

Nå skal det tilføyes at hormonell prevensjon kan påvirke humøret, og det skyldes med størst sannsynlighet gestagen-komponenten i prevensjon, og den finnes i all hormonell prevensjon. Hvis man helt vil unngå hormoner, så er en kobberspiral aktuell. Det er ikke noe til hinder for å gi unge jenter spiral.

Jeg håper at dette var opplysende, vennlig hilsen Mette