Vaginal kontaktblødning

Spørsmål

Hei
Jeg er ei jente på 54 år som har vært til utredning da gynekologen på sykehuset fant noen svulster på livmor og eggleder og på grunn av langvarig blødning som ikke stoppet av seg selv. Jeg tok utskrapning, CT, underlivsprøver og en del blodprøver som ble sendt til Radiumhospitalet. Fikk til svar at det ikke var ondartede svulster og ingen kreft, men at det var celleforandringer og at de ville ha meg inn til kontroll om 6 mnd for å ta nye tester og for å vurdere hysterektomi, dette er nå 3 mnd siden.
Status nå er at jeg har ikke hatt sex på 8 mnd, men er nå i et forhold og opplevde ved vårt første samleie at ved bruk av dildo så blødde jeg såpass mye at det "rant" friskt blod, men jeg følte ingen smerter og det gjorde jeg heller ikke dagene etterpå, men følte meg litt "hoven". Småblødde ett par dager, men ikke mer enn at jeg kunne bruke truseinnlegg. Vi avsluttet samleie der og da på grunn av blødningen.
Jeg har ikke kommet i overgangsalder, og gynekologen snakket noe om at svulstene muligens pushet ut hormon som utsatte inngangen til overgangsalder, men mulig jeg har forstått dette feil da jeg har prøvd å google uten å finne svar. Er dette mulig?
Hva kan årsaken være til at jeg blødde? Var veldig ubehagelig siden det var første samleie med typen og nå kjenner jeg at jeg er engstelig for å ha sex igjen før jeg vet hva dette er.
Kan og bør jeg gå til en annen gynekolog/sykehus for "second opinion", kjenner jeg er litt utrygg på at svaret jeg har fått medfører riktighet. Føler meg veldig sliten og tåler svært lite, men selvsagt med diabetes II og hjernetrøtthet etter slaget så er det jo vanskelig å vite hva som er hva. Jeg jobber 100%.

Svar

Hei.

Jeg er ikke gynekolog men almenpraktiker, og det samme er lege Thea Steinert som du sendte spørsmålet ditt til. Vi har ikke gynekolog for tiden på Lommelegen, dessverre, og siden jeg er svarlegesjef på Lommelegen skal jeg prøve å besvare ditt spørsmål her.

Først spør du om det er mulig at svulstene dine "pushet ut hormon som utsatte overgangsalderen". Jeg har ikke hørt om slike i livmor / eggleder, så her anbefaler jeg deg å spørre gynekologen som sa dette, direkte. Alternativt så ber du fastlegen om å få en epikrise fra gynekologen, for det går jo fastlegen, og der vil det stå beskrevet hva slags svulst det er og om det er noe hormonproduserende.

Så til årsaken til blødningen din.
Jeg skjønner veldig godt at du spør. Men uten legeundersøkelse kan jeg ikke svare deg. Det kan ha med svulstene å gjøre, for alt jeg vet, eller det kan ha andre årsaker.
Du skal definitivt og udiskutabelt kontakte gynekologen din nå, enten direkte eller via henvisning fra fastlege, pga denne blødningen du opplevde.
Det må nemlig undersøkes, og vurderes i forhold til dine andre gynekologiske problemstillinger, spes. svulstene, som jeg ikke vet hva er.
Du skal jo til kontroll hos gynekolog allikevel om 6 mnd, skriver du. Så dette blir altså å få fremskyndet denne planlagte kontrollen betydelig, på bakgrunn av blødningen du opplevde.

Så spør du:
"Kan og bør jeg gå til en annen gynekolog/sykehus for "second opinion", kjenner jeg er litt utrygg på at svaret jeg har fått medfører riktighet."

Jeg ser ikke noe som tilsier det her, men det står du selvfølgelig fritt til. Jeg vil imidlertid heller anbefale deg å bruke gynekologen du var hos, for de kjenner bakgrunn og historie her, og vil derfor mest sannsynlig kunne gi deg best mulig oppfølging og vurderinger videre, ikke minst nå i forhold til blødningene og det å finne årsaker til disse.

Lykke til.