Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utspilt mage 18 dager etter laparoskopi

Spørsmål

Jeg har gjort en diagnostisk laparoskopi og fjerning av en cyste i skjedeveggen på Ullevål sykehus. De fjernet noe vev på den ene eggstokken, under den ene eggstokken og bak livmoren ifølge informasjon jeg fikk etter operasjonen. Hun var usikker på om det var endometriose. Jeg er litt usikker på om det ble satt inn hormonspiral, men jeg tror ikke det. Det har nå gått 18 dager. Jeg har fremdeles nesten like mye hevelse i abdomen/abdominal distensjon som etter inngrepet. Det ser ut som at jeg er gravid. Jeg hadde ikke noe mage fra før av. Det er veldig ubehagelig fordi det er en strammende/trykkende følelse rundt magen pga dette og når jeg sitter så kjennes det ut som en masse som presser oppover. Hemmer også pust noe. Jeg er egentlig bare komfortabel når jeg ligger og det er verst når jeg sitter. Jeg har fortsatt også litt smerter fra området rundt eller i nærheten av innstikkstedene. Litt dragende smerter som blir verre ved stillingsendringer og litt spontane skarpe smerter. Har kanskje hatt litt smerter litt lenger opp på venstre side, men ikke så mye. Jeg har gått på toalettet, kanskje litt lite iforhold til at jeg har brukt avføringsmiddel, men jeg har iallefall gått cirka annenhver dag. Synes ikke jeg har mye mer luftavgang enn vanlig for meg. Ifølge informasjon vi fikk skriftlig så skulle gassen de setter inn i magen være borte etter noen dager. Kan det være at den blir der i mange uker? Det har ikke vært stor bedring siden de første dagene, bare litt. Er det normalt at man har utspilt mage over flere uker etterpå? Kan det være væske eller noe annet? Bør jeg kontakte noen for dette eller vente noen uker til? Jeg vet ikke om de kommer til å gjøre noe for dette uansett egentlig. Det er veldig ubehagelig dog. Poliklinikken setter ikke opp kontrolltime til vanlig. Ellers så lurer jeg også på hva som menes med 'tung aktivitet som belaster bukvegg- og bekkenbunnsmuskulatur' og hvorfor det frarådes kraftig trykking på toalettet etter noen inngrep.

Kvinne 28
Svar

  

Det har gått 18 dager etter laparoskopi hvor det ble utført mindre kirurgi. Vanligvis er man etter noen få dager i form og kan jobbe , så det er ikke vanlig at man fortsatt har symptomer etter snart tre uker. Du har utspilt mage. Det er ikke på grunn av at det fortsatt er gass inne i magen, men sannsynligvis er utspilingen en reaksjon i bukveggen etter operasjonen. Tydeligvis er du ikke forstoppet. Til dine spørsmål:

  • Kan det være at den blir der i mange uker? Svar: nei, gassen som ble innført i bukhulen under operasjonen for å bedre oversikten forsvinner veldig fort, etter en dag eller to
  • Det har ikke vært stor bedring siden de første dagene, bare litt. Er det normalt at man har utspilt mage over flere uker etterpå? Svar: det er ikke vanlig etter så lang tid
  • Kan det være væske eller noe annet? Svar: nei, væske er det nok ikke. Du har ikke symptomer på f.eks. skade på urinblæren.
  • Bør jeg kontakte noen for dette eller vente noen uker til?  Svar: Jeg synes at du skal ringe til poliklinikken på stedet hvor du er operert, og hvis de avviser deg, bestill time hos fastlegen.
  • Ellers så lurer jeg også på hva som menes med 'tung aktivitet som belaster bukvegg- og bekkenbunnsmuskulatur' og hvorfor det frarådes kraftig trykking på toalettet etter noen inngrep. Svar:  ‘tung aktivitet’ er et nok så uklart begrep, men det er fysiske anstrengelser hvor du spenner bukmuskulaturen, f.eks. ved å løfte tunge gjenstander, eller ved å presse hardt ved avføring. Stort press vil være belastning på de arrene du har i bukveggen, i verste fall kan det oppstå brokk ved at en slynge av tarmen klemmes inn i arret. Det kan gi sterke smerter og tarmslyng.

Laparoskopi er vanligvis et enkelt inngrep hvor man fort kommer seg. Da det ikke er tilfelle med deg, bør du få en sjekk. God bedring.

Vennlig hilsen Mette