Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utskraping og eggløsning

Spørsmål

Hei! Kort om min historie: * 11.11.19 - Medisinsk abort uke 14+2 * 16.11.19 - Utskrapning pga rester * HCG ble borte 10.12.19, men da jeg har hatt blødninger hver dag siden utskrapningen og det fortsatt ble påvist rester ved ny ultralyd så fikk jeg en ny utskrapning i dag 09.01.20. Livmoren ble fylt opp med saltvann og gynekologen brukte kamera og alle restene ble fjernet. Blør så og si ingen ting nå. * Etter den første utskrapningen i november har jeg tatt LH-tester hver dag. Hadde positiv LH 14.12.19 og symptomer på eggløsning dagen etter. I dag 09.01.20, altså samme dag som utskrapningen, fikk jeg positiv LH igjen og jeg regner da med at jeg får ny eggløsning i morgen, 27 dager etter den forrige (syklusene mine er 27-28 dager, så det stemmer bra). Så til spørsmålene mine: 1. Vi hadde samleie på mandagskveld, altså 2 dager FØR den siste utskrapinga. Jeg hadde "eggløsnings-slim" dagen før samleiet og de påfølgende dagene frem til utskrapningen. Kan spermien ha rukket å komme seg opp i egglederne for å vente på egget? Og i isåfall, vil den overleve utskrapinga? Jeg tenker da spesielt på om den kan bli skyllet vekk? Eller går ikke saltvannet opp i egglederne? 2. Om spermien har overlevd og kart å befrukte egget, er det sannsynlig at slimhinnen i livmoren har klart å bygge seg opp tilstrekkelig for at egget kan feste seg i tide? 3. Om saltvannet går igjennom egglederne, hvor blir det av på andre siden? 4. Er det sannsynlig at inngrepet i dag kan utsette eggløsningen? Eller kan jeg vente den om ca 27 dager igjen om jeg ikke blir gravid nå? Tenker på om jeg bør fortsette å ta LH-testene hver dag. 5. Dagen etter positiv LH-test pleier jeg å få relativt sterke verkende og stikkende smerter på en av sidene nederst på magen, de varer ca 30 min. Kommer dette i det øyeblikket egget blir sluppet? Isåfall kan jeg jo bruke dette som en bekreftelse på om eggløsningen faktisk skjer i morgen eller blir utsatt. 6. Er det sannsynlig at utskrapningen vil forskyve syklusen?

Kvinne 30
Svar

  

Jeg svarer direkte på dine spørsmål:

1. Vi hadde samleie på mandagskveld, altså 2 dager FØR den siste utskrapinga. Jeg hadde "eggløsnings-slim" dagen før samleiet og de påfølgende dagene frem til utskrapningen.

a. Kan spermien ha rukket å komme seg opp i egglederne for å vente på egget? Svar: ja, det er sannsynligvis mulig

b. Og i isåfall, vil den overleve utskrapinga? Svar: Hvis spermien ligger i eggleder, så vi utskrapning ikke påvirke den

c. Jeg tenker da spesielt på om den kan bli skyllet vekk?  Svar: ja, den kan skyldes vekk

d. Eller går ikke saltvannet opp i egglederne? Svar: saltvannet går opp i egglederne og forsvinner ut i bukhulen

2. Om spermien har overlevd og kart å befrukte egget, er det sannsynlig at slimhinnen i livmoren har klart å bygge seg opp tilstrekkelig for at egget kan feste seg i tide? Svar: i prinsipp skrapes slimhinnen bort ved en utskraping, men det vil som regel ikke være fullstendig, det kan ligge litt igjen

3. Om saltvannet går igjennom egglederne, hvor blir det av på andre siden? Svar: det suges opp av kroppen

4. Er det sannsynlig at inngrepet i dag kan utsette eggløsningen? Svar:  inngrep i livmoren kan ikke påvirke syklus, med mindre det var levende morkakevev igjen, og med negativ HCG-test allerede i desember, så er det usannsynlig

a. Eller kan jeg vente den om ca 27 dager igjen om jeg ikke blir gravid nå? Tenker på om jeg bør fortsette å ta LH-testene hver dag. Svar: Ja, du kan forvente eggløsning til vanlig tid.

5. Dagen etter positiv LH-test pleier jeg å få relativt sterke verkende og stikkende smerter på en av sidene nederst på magen, de varer ca 30 min. 

a. Kommer dette i det øyeblikket egget blir sluppet? Svar: sannsynligvis oppstår smerten ved at det når eggsekken brister kommer litt væske ut i bukhulen, væsken som har ligget rundt egget.

b. Isåfall kan jeg jo bruke dette som en bekreftelse på om eggløsningen faktisk skjer i morgen eller blir utsatt. Svar: ja

6. Er det sannsynlig at utskrapningen vil forskyve syklusen? Svar: som sagt, nei

Med hensyn til eggløsningstest, så skulle det være helt unødvendig hvis du har regelmessig syklus. De fruktbare dager er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen, og hvis dere har samleie 2-3 ganger i uken, så treffer dere de fruktbare dager.

Lykke til, vennlig hilsen Mette