Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utflod

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 25 år, og har født ett barn (2015). I starten av 2019 fikk jeg beskjed om at min tidligere sexpartner hadde testet positivt på klamydia. Jeg fikk derfor en kur med noen (husker ikke antall) tabletter jeg skulle ta. Tok halve kuren fordi jeg fikk beskjed av legen om at min prøve var negativ. Etter dette fikk jeg en soppinfeksjon som jeg behandlet med canesten. Etter noen dager tror jeg at jeg fikk bakteriell vaginose. Hadde illeluktende utflod, og klødde en del i underlivet. Slik har jeg vært plaget frem og tilbake, og jeg har vært hos legen x antall ganger og fått resept på soppmiddel eller tre vagitorier mot bakteriell vaginose. For cirka en mnd siden var jeg hos legen igjen siden jeg ble plaget rett etter endte kurer alle gangene. Har ikke kontroll på hvor mange kurer jeg har tatt med de ulike medisinene. Fikk ny sexpartner i slutten av januar, og har samme fremdeles. Vi fikk begge en antibiotikakur som skulle fjerne problemet. Jeg tok den, men plagene kom like kjapt tilbake igjen. Tok derfor en ny kur mot bakteriell vaginose. Det gikk bra i noen dager, men nå har plagene oppstått igjen. - slimete/seig utflod som kommer ut når jeg sitter på do. - lett kløe. - noen ganger lukter det. - må bruke truseinnlegg mesteparten av tiden. - noen ganger kjenner jeg at det «renner» ut av meg, og da er det tyntflytende og blankt. Lukter av og til litt søtt. Er ikke gravid, og har heller ingen kjønnssykdom. Har tatt celleprøve, og prøvene var fine. Jeg skriver til dere fordi jeg er så lei av å gå til legen og ikke bli kvitt problemene mine. Det er litt sjenerende, men mest av alt utrolig irriterende. Har brukt mye penger på ulike kurer som ikke har fungert og avstått fra sex når jeg har tatt kurene. Hva kan dette være? Er utrolig bekymret for at dette kan være noe som går utover fertiliteten min, da jeg ønsker flere barn. Har tidligere brukt almina p-piller, men bruker ingen form for prevensjon nå.

Kvinne 25
Svar

  

Det er vanskelig å stille diagnose uten å undersøke deg, men jeg kan gi disse informasjoner:

· Normal utflod lukter syrlig, er klar, hvit eller gul. I dagene før eggløsning er den seig som en lang tråd

· Sopp vil vise seg som et hvitt klumpet utflod (likner cottage cheese), medfører gjerne kløe i området ved skjedeinngangen og i skjeden. Ingen spesiell lukt

· Bakteriell vaginose (BV) gir grå og tyntflytende utflod med fiskelukt. pH er typisk over 4,5. Tilstanden skyldes unormal sammensetting av bakterier i skjeden. Diagnosen stilles med ‘lukteprøve’ og mikroskopi.

· Klaymdia kan medføre blodig utflod.

Sopp har tendens til å komme tilbake etter avsluttet behandling. Noen ganger kan det være nødvendig å gi langtidsbehandling med f.eks. diflucan 150 mg hver 3. dag, totalt 3 doser (dag 1, 4, og 7) etterfulgt av en vedlikeholdsdose på 150 mg 1 gang/uke. Behandling i opptil 6 måneder. (Kilde: Felleskatalogen)

Ved bakteriell vaginose er det også stor grad av tilbakefall, spesielt i perioder med stor seksuell aktivitet. 

Hverken sopp eller BV er seksuelt overførte sykdommer, så partner trenger ikke behandling. Disse tilstander kan ikke påvirke fruktbarheten.

Hvis din fastlege ikke har erfaring med langtidsbehandling, så kan du be om henvisning til gynekolog.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-